Efemèrides

1668. Revolució a Anglaterra.

Davant el perill que representava una dinastia catòlica a l'Anglaterra anglicana, un grup de conspiradors reunits a Chesterfield, al comtat de Derby, van ordir el derrocament del rei Jaume II i la seva substitució per la seva filla Maria i el seu marit Guillem d'Orange (al gravat), tots dos protestants. Arran d'aquesta revolució, anomenada Gloriosa pels whig (defensors dels drets del Parlament i contraris a l'absolutisme), Guillem d'Orange va signar el Bill of Rights, que atorgava al Parlament el dret de vot de contribucions i la llibertat d'expressió. Així, la monarquia absoluta deixava pas a la monarquia constitucional.

1409.

Martí I de Sicília, hereu de la Corona d'Aragó, derrota totalment l'exèrcit sard en la batalla de Sanluri, prop de Càller. Això no obstant, la victòria no va permetre la submissió de Sardenya.

1905.

Albert Einstein publica quatre investigacions d'un gran valor científic, entre les quals es troba la Teoria Especial de la Relativitat.

1918.

El duc Wilhelm von Urach és coronat rei de Letònia amb el nom de Mindaugas II.

1934.

Hitler liquida la facció extremista del seu partit, les SA, el cap de les quals, Ernst Röhm, i els seus principals col·laboradors són assassinats durant l'anomenada «nit dels ganivets llargs».

1960.

El Congo Belga obté la independència.