Economia

La UE vol poders per limitar el deute i refer els pressupostos

Van Rompuy, Barroso, Draghi i Juncker demanen als governs estatals una cessió de sobirania sense precedents

El BCE seria el supervisor de tots els bancs europeus i es crearia un sol fons de garantia de dipòsits

L'euro només sobreviurà si els seus socis accepten entregar a Brussel·les la clau de la caixa forta. I per això, en la cimera europea de demà i divendres a Brussel·les, Herman van Rompuy, José Manuel Durão Barroso, Mario Draghi i Jean-Claude Juncker demanaran als governs estatals que facin una cessió de sobirania sense precedents. Crear un superministre de Finances europeu que tingui poder per modificar els pressupostos dels estats o limitar la despesa i l'endeutament màxim anual de cada país són algunes de les propostes del pla dels presidents del Consell Europeu, la Comissió, el BCE i l'Eurogrup que es va fer públic ahir.

L'objectiu és construir, de manera gradual i en un termini de deu anys, una unió bancària i fiscal que salvi la moneda única després de cinc rescats en poc més de dos anys –l'espanyol i el xipriota, en els darrers dies. Si aquest full de ruta tira endavant, Brussel·les podria imposar límits a la despesa dels Estats, prohibint que s'endeutin més del que està pactat i obligant-los a demanar permís i a justificar-ho davant la resta. El Banc Central Europeu esdevindria el gran supervisor de tots els bancs europeus (i no només els de risc sistèmic) i podria intervenir-los preventivament. El pla, de set pàgines, de Van Rompuy, Barroso, Draghi i Juncker, proposa també la creació d'un fons de garantia de dipòsits comú, perquè tots els estalviadors europeus estiguin igual d'assegurats, i d'un segon fons per liquidar bancs amb problemes, tots dos controlats per Frankfurt.

A canvi de tot plegat, Alemanya hauria d'acceptar, a mitjà termini, emetre deute conjuntament, ja sigui en forma d'eurobons o d'una mutualització més light, com ara el Fons Europeu de Redempció. La creació d'un tresor únic europeu culminaria aquesta unió.

Els ministres de Finances de l'euro duran a terme avui mateix una teleconferència per tancar algunes de les condicions dels rescats d'Espanya i de Xipre, com els requisits que hauran de complir els bancs que rebran l'ajuda europea o el termini de venciment del préstec.

Les claus

Merkel: no es compartiran totalment els bons “mentre jo visqui”

A.S

La cancellera alemanya vol fer pagar molt cara als socis del sud la inevitable emissió de deute conjunt i ahir directament va advertir que una mutualització total del deute només es faria per sobre del seu cadàver. “Mentre jo visqui, Europa no compartirà totalment el seu deute”, va proclamar Merkel en un acte de partit, i va alertar que seria “erroni des del punt de vista econòmic i contraproduent”.

Eurobons parcials

Però el matís de “totalment” és molt important, ja que no exclou la possibilitat d'emetre uns eurobons parcials i voluntaris, i sempre a canvi d'una cessió de sobirania estatal a Brussel·les que garanteixi que els malgastadors no tornen a estirar més el braç que la màniga.

El gos i les salsitxes

Merkel, però, haurà de fer pedagogia fins i tot al seu propi partit. El president del consell assessor econòmic de la CDU, Kurt Lauk, va criticar fins i tot que Xipre, que acaba de demanar el rescat a l'Eurogrup, assumeixi precisament la presidència de torn europea aquest 1 de juliol: “És la paradoxa de la UE, que dóna al gos la responsabilitat de repartir les salsitxes.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.