Política

Insatisfets

El 70,8% dels catalans no estan contents amb el funcionament de la democràcia, segons el CEO

Una gran majoria dels enquestats pensen que els polítics no tenen en compte la gent i que sols busquen el benefici propi

La majoria dels catalans votarien que sí en un referèndum sobre la independència (un 51,1%), la majoria són favorables al pacte fiscal (76,5%) i la majoria estan insatisfets amb la democràcia. Un 70,8%. Així ho revela l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, el CEO, que marca un pic històric d'incomoditat amb el funcionament de les institucions. Des del gener del 2011, el malestar amb la democràcia s'ha enfilat ni més ni menys que catorze punts: ha passat del 56,8% a l'actual 70,8%. I, en conseqüència, ha baixat el percentatge d'aquells que n'estaven contents, d'un 41% a l'actual 25,1%.

L'augment de la desafecció és un dels efectes directes de l'actual crisi econòmica i financera. Una crisi que ha augmentat el recel entre els ciutadans i els polítics a mesura que ha anat passant el temps i s'ha agreujat. Els polítics, que el gener del 2011 aprovaven justet amb un 5,13 de mitjana, no han tornat a superar l'examen des d'aleshores i, en el darrer baròmetre, suspenen amb un 4,39.

I no només hi ha aquesta carabassa. Quan es demana als enquestats quin és el partit polític pel qual senten més simpatia, la majoria (28,2%) responen que “cap”. I això que en el sondeig anterior, el del mes de març, la guanyadora d'aquesta qüestió era CiU, que ara ocupa la segona posició.

Però on la desconfiança vers els responsables públics queda més patent és en les preguntes sobre la seva eficàcia. Una majoria aclaparadora (82,5%) no creuen que tinguin en compte el que pensa la gent i més de tres quartes parts dels catalans (77,7%) pensen que sols busquen el benefici propi.

I l'esperança de poder canviar aquesta percepció és poca. Un 59,5% pensen que la gent no pot influir sobre els dirigents. Sobretot perquè més del 66% admeten que, de vegades, els costa entendre la política. Per la complicació.

LES XIFRES

4,39
és la nota mitjana
que ob-tenen els polítics en aquest baròmetre, en el qual suspenen per la seva gestió.
5,13
era l'aprovat
que aconseguien de mitjana els polí- tics en l'enquesta del CEO del gener del 2011.

Qui ho pot solucionar? “Ningú”

Quins creu que són els principals problemes que té actualment Catalunya? Un 57,3% pensen que és l'atur i la precarietat laboral, i més de la meitat (52%) creuen que és el funcionament de l'economia. Ja fa mesos que aquestes dues respostes es mantenen al capdamunt del rànquing de preocupacions dels catalans. En un significatiu tercer lloc, però, apareix la insatisfacció amb la política. Per a un 23,7% dels entrevistats els suposa una dificultat.

El finançament, les relacions Catalunya-Espanya, la immigració i l'educació són altres qüestions que preocupen, però en menys mesura. Quant a quina de les actuals formacions podria donar una millor resposta per resoldre-les, la majoria contesten que “cap”. El 47,6% dels catalans no creuen que cap partit pugui solucionar aquests problemes, en un percentatge que s'ha incrementat en tres punts respecte al baròmetre del mes de març. A aquests s'ha d'afegir un significatiu 19,7% que no saben qui podria resoldre les actuals dificultats, una xifra que, com l'anterior, també ha augmentat gairebé dos punts.

A la meitat dels catalans, a més, els ha empit-jorat l'economia familiar des de l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.