Societat

L'Estat obliga tot el comerç a obrir almenys deu festius

Les botigues de fins a 300 m² podran obrir tots els dies de l'any i caldrà declarar les zones de gran afluència turística

La Generalitat hi veu invasió de competències i no descarta cap via per actuar

L'Estat espanyol ha inclòs l'activitat comercial en la seva ofensiva recentralitzadora i aquesta esdevé una altra matèria en què la Generalitat veu agredides les seves competències, com abans han estat l'educació i la sanitat.

L'executiu de Mariano Rajoy ha elevat de vuit a deu el nombre mínim de diumenges i festius d'obertura comercial a tot el territori espanyol i amplia el nombre d'hores setmanals de 72 a 90, segons va explicar ahir a Madrid el secretari d'estat de Comerç, Jaime García-Legaz. L'executiu va informar tots els responsables del sector dels territoris de l'Estat del projecte de modificació de la llei 1/2004 d'horaris comercials, però no en va concretar la forma.

Quant al fons, però, va anunciar que ampliarà de 150 a 300 m² el mínim de superfície que ha de tenir un comerç per poder obrir qualsevol dia de l'any, llicència que a Catalunya ara estava limitada, però no en altres territoris.

A més d'elevar el nombre d'obertures en festiu, la proposta inclou l'establiment, per primer cop, de criteris per fixar el calendari d'obertures en totes les autonomies: quan coincideixin dos o més festius seguits, els diumenges de rebaixes, els festius de Nadal i els que coincideixin amb períodes de més afluència turística a cadascuna de les zones.

A més, l'Estat espanyol obligarà les comunitats autònomes a permetre la llibertat d'horaris i festius a les àrees de gran afluència turística de catorze ciutats, entre les quals Barcelona, i qualifica la mesura d'“especialment necessària en un país que, com Espanya, rep més de 57 milions de turistes cada any i els avenços del qual en aquest terreny han estat molt escassos en els últims anys”. Els criteris per fixar aquestes ciutats, entre les quals també hi ha Alacant, València, Saragossa i Màlaga, és que hagin rebut més d'un milió de turistes o 400.000 creueristes en l'últim any. I seran les comunitats autònomes les que fixin quines són aquestes “zones de gran afluència turística”.

Recórrer a totes les vies

De moment, el govern català ha alertat d'una invasió de les seves competències i ha avisat d'elements que poden afectar negativament el model comercial català, segons va explicar un portaveu del Departament de Comerç. La Generalitat “no descarta cap via” per fer prevaldre la seva autoritat en la matèria, però és conscient que la proposta està encara “prou oberta” i vol esperar a veure la manera com es concreta abans de decidir com actuar. Tot indica que si la proposta acaba en forma de reial decret el govern català no té ni de bon tros la intenció de fer els ulls grossos.

El govern català s'ha mostrat sempre partidari d'uns horaris regulats i no d'una liberalització de la matèria, i manté que els horaris comercials actualment legislats són suficients per atendre les necessitats de compra dels ciutadans i les puntes de demanda en els moments de l'any en què es produeixen.

Que no ens enganyin, que això no ho fan pel turisme; és un pretext per tenir obert tots els dies
Vicenç Gasca
president fundació bcn comerç
Espanya és un dels països més restrictius en obertures de dies festius, i això és un desavantatge
Jaime García-Legaz
secretari d'estat de comerç
Ens fa molta por que el PP i CiU comencin una guerra de banderes. Han de pensar en el negoci
Javier Cottet
president barnacentre
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.