Política

Catalunya ja exporta més al món que a Espanya

L'economia catalana obté un superàvit comercial en els intercanvis amb l'exterior de l'1,8% del PIB

Mas subratlla el fet “històric” que suposa dependre “cada vegada menys” de l'Estat

La dependència de Catalunya respecte al mercat espanyol ja forma part del passat. L'economia catalana va vendre més al món que a Espanya durant el 2011. Així ho va anunciar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, durant la sessió de control al Parlament. A més, l'any passat el saldo comercial de Catalunya amb el món va ser primera vegada positiu: de l'1,8% del PIB, segons dades del Departament d'Economia. Durant l'última dècada la balança comercial catalana s'ha mantingut amb superàvit gràcies a l'intercanvi amb Espanya, mentre que de l'estranger s'importava més que no s'exportava. Amb la crisi, però, s'ha invertit la tendència. Pel president de la Generalitat és un fet “històric”.

L'any passat, el 52,9% de les exportacions catalanes van ser cap a l'estranger i el 47,1% restant van ser cap a Espanya. Fa més de deu anys, el 2000, el gros de les exportacions (el 57,1%) era cap al territori espanyol, mentre que les exportacions estrangeres significaven el 42,9%. Tot plegat demostra, segons el president, que l'economia catalana és competitiva al marge de l'Estat. Mas es va felicitar perquè Catalunya depèn “cada vegada més del que passa al món i menys del que passa a Espanya”.

Les dades desmunten, per tant, els arguments dels defensors que una Catalunya independent seria inviable per la seva dependència econòmica de l'Estat i els temors sobre la gravetat del perjudici d'hipotètics boicots espanyols sobre els productes catalans.

Pel que fa a la balança comercial, el 2011 per primera vegada el saldo amb l'estranger va ser positiu: de l'1,8% del PIB. És a dir, que els intercanvis internacionals van generar superàvit i no dèficit perquè les exportacions van superar les importacions. El saldo de Catalunya amb Espanya va ser del 2,2% del PIB. La suma dels dos percentatges eleva al 4% el saldo global.

Les exportacions a l'estranger de béns i serveis catalans es va incrementar un 7,5% en termes reals. Es tracta d'un creixement superior al del comerç mundial, del 5,8% segons el Fons Monetari Internacional. L'economia catalana guanya mercat, sobretot, perquè s'obre a mercats expansius fora de la Unió Europea.

Hi ha un altre element que ha afavorit els resultats dels intercanvis amb l'estranger: la debilitat de la demanda interna ha perjudicat les compres a l'exterior. Aquest any, aquestes compres han caigut un 1,5%, segons càlculs del govern. En canvi, les exportacions s'han incrementat en valors corrents un 8,1%, cosa que ha permès que el dèficit comercial de béns s'hagi reduït un 27,4%.

L'any passat l'aportació de la demanda de l'estranger va aportar més al creixement català que no pas la de la resta d'Espanya. La contribució de la demanda internacional al PIB va ser del 3,2%, mentre que l'espanyola va ser del 0,7% negatiu.

La líder catalana del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va intentar desmuntar l'anunci de Mas amb les seves pròpies dades. Camacho va assegurar que les importacions s'han triplicat i que, sense el saldo espanyol, el dèficit comercial és de 16.000 milions.

Una previsió pel 2015

La crisi ha fet avançar totes les previsions pel que fa a la dependència de Catalunya respecte al mercat estatal. Un estudi del 2010 elaborat pel professor de la UAB Josep Oliver i publicat pel Departament d'Economia, que aleshores capitanejava Antoni Castells, augurava que l'Estat ja no seria el principal mercat de Catalunya el 2015. La previsió partia de la constatació que el Principat ha anat augmentant les vendes a l'estranger a un ritme que pràcticament doblava el creixement de les vendes a l'Estat entre el 1995 i el 2006. Oliver, no obstant això, descartava en els càlculs el capítol dels serveis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.