Infraestructures

infraestructures

Pastor diu que a finals d'any s'acabarà l'obra civil del TAV

La ministra de Foment va explicar ahir que només faltarà acabar l'estació de Girona i homologar els trens

Es va mostrar a favor de la liberalització ferroviària que desencallaria Rodalies

La ministra de Foment Ana Pastor va fer diverses visites ahir a Catalunya, on va comentar l'estat d'alguns dels projectes pendents en obra pública. Respecte al TAV, va afirmar que abans d'acabar l'any s'haurà finalitzat tota l'obra civil de la infraestructura entre Barcelona i Figueres. Això implica aspectes com la via, la catenària o els sistemes d'electrificació. Però no vol dir que hi puguin passar els trens, ja que encara quedaran aspectes pendents: “Faltarà acabar l'estació de Girona i homologar els trens”, va admetre ahir Pastor. Des d'Adif, van explicar que ara s'estan estudiant les diverses propostes de les obres per adaptar i enllestir l'estació de Girona, i que aquest mes s'adjudicaran els treballs per poder-los enllestir com més aviat millor. Tot plegat confirma el calendari a què s'ha anat fent referència els últims mesos, i segons el qual els trens no passaran per la línia del TAV entre Barcelona i Figueres fins a finals del primer trimestre de l'any que ve.

Respecte a altres aspectes del corredor mediterrani, la ministra es va comprometre a començar el tercer rail entre Tarragona i Castellbisbal el 2013, i a tenir pel setembre la sortida provisional ferroviària de la nova terminal de Hutchinson del port de Barcelona.

A més, es va mostrar partidària de la liberalització ferroviària “amb competència entre operadors dels serveis públics de transport”, però sense concretar quins. Aquest és un dels punts que demana la Generalitat per firmar el contracte programa amb Renfe, i així poder triar operador. D'aquest contracte depèn el projecte de rodalies ferroviàries de Girona.

Incertesa sobre la gestió dels aeroports

Un altre dels temes que va tocar la ministra va ser la gestió dels aeroports de la xarxa d'Aena. Pastor va anunciar que modificarà la llei respecte als òrgans de gestió per augmentar-hi la presència de les administracions territorials i la societat civil i empresarial. De fet, el ministeri ja havia anunciat aquesta voluntat de crear els comitès de coordinació aeroportuària amb les comunitats, on n'hi podria haver un per l'aeroport de Girona. El delegat del govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, es va mostrar escèptic davant la reiteració d'aquest anunci de la ministra Pastor: “Amb un comitè així al final tampoc pots incidir en temes clau com ara les taxes, i nosaltres continuem defensant un model propi amb una gestió individualitzada dels aeroports.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.