Societat

Les diputacions assumiran els serveis que els municipis més petits no puguin oferir amb qualitat

L'Estat suprimirà mancomunitats i pedanies i reduirà en un 30% el nombre de regidors

Els ajuntaments no podran assumir competències per a les quals no tinguin diners assignats

L'executiu espanyol ha aprovat aquest divendres la reforma de la Llei de Bases de Règim Local, amb la qual vol millorar l'eficàcia de les administracions locals i estalviar 3.500 milions d'euros.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha explicat després de la reunió del Consell de Ministres que amb la modificació de la llei els ajuntaments només podran assumir aquelles competències per a les quals tinguin un pressupost assignat i no s'excedeixin en les seves funcions.

Segons ell, la mesura està “encaminada a simplificar i reduir les estructures burocràtiques i polítiques” de l'Estat. En aquest sentit, ha considerat que hi ha administracions que no tenen massa sentit ni eficàcia. Per aquest motiu, el projecte recull la supressió de les mancomunitats i altres entitats locals de caire menor, com les pedanies, que al seu entendre “no contribuïen a una gestió eficaç”.

Montoro ha opinat que aquestes últimes constitueixen “una administració local opaca, que no rendeix comptes” i ha remarcat que “cal simplificar i calibrar les activitats que estan realitzant”. En definitiva, que responguin al principi d'“una competència, una administració”.

Els municipis amb menys de 20.000 habitants que no puguin gestionar amb una qualitat mínima determinats serveis públics i hauran de traspassar-los a les diputacions. El ministeri d'Hisenda serà l'encarregat de valorar la qualitat de la prestació d'aquests serveis i, en cas que es trobin deficiències, passaran a mans de les diputacions, que actuaran com a gestores centrals de serveis per a municipis d'ordre menor. El govern espanyol ha defensat que la racionalització de la gestió dels serveis a través de les diputacions permetrà aconseguir millors preus.

El projecte de llei també preveu una reducció del 30% del nombre de regidors, però aquesta no s'aplicarà fins després de les properes eleccions locals. A més, s'homogeneïtzaran els sous d'alcaldes i regidors en paràmetres similars als de l'administració de l'Estat.

Interventors i secretaris municipals

Montoro ha destacat que la reforma dels ens locals recupera les figures de l'interventor i del secretari municipal, que tornaran a dependre d'Hisenda i no dels alcaldes. Segons ell, d'aquesta manera es recupera l'“objectivitat” i la “transparència” en la fiscalització dels pressupostos dels municipis.

“És un retorn al què ja vam tenir a Espanya i que mai hauríem d'haver perdut: l'objectivitat d'aquesta gestió per a la transparència en els pressupostos públics i la independència en la presa de decisions”, ha sentenciat.

De la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría ha dit que les administracions públiques han de dur a terme una “racionalització absoluta”, amb una reducció de costos, especialment de funcionament. Una cosa que, segons ella, ja fa l'Estat i ara han de fer els ens locals.

Sáenz de Santamaría ha recordat que l'Estat té competència per aprovar legislació referida a l'àmbit local i ha assegurat que la reforma afavorirà que els municipis més petits donin millors serveis públics als ciutadans i a millor preu. Segons ella, l'eliminació de les mancomunitats “podrà suposar un estalvi de 700 milions d'euros”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.