cultura

J.V. Foix a ritme de ‘techno'

Vuit poetes, entre veterans i novells, homenatgen l'autor de Sarrià en el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort

“No serà un recital convencional, sinó que hi hem afegit música”, diu David Castillo

Reivindicar i acostar als joves la figura de J.V. Foix és l'objectiu principal de la FestFoix 25 anys amb/sense J.V. Foix, que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitza demà (Sala Teatre, 19 h). “La seva obra lliga molt bé amb l'esperit del centre”, va assenyalar ahir Marçal Sintes, director del CCCB, durant la presentació de l'acte.

Per recordar la figura de l'autor de Sarrià, un conjunt de poetes llegiran poemes amb un fons de música electrònica, que serà a càrrec del DJ Vicent Fibla, un dels més aclamats del Sónar. Prenent com a eix vertebrador el famós vers “m'exalta el nou i m'enamora el vell”, l'escriptor i periodista David Castillo ha ideat un programa que abasta les “dues vessants” del poeta: la modernitat i la tradició. “Se'l pot associar amb Ausiàs March i al mateix temps va introduir telegrames en la seva poesia, com aforismes més propis de la poesia dita.” Ras i curt, es tracta d'un autor “transversal” –“aquest concepte tan de moda avui dia”– que travessa tot el segle XX i que dóna un impuls a la literatura catalana amb la inspiració de les avantguardes.

Recollint aquest esperit dual, el programa barreja autors “consagrats, representatius de l'actualitat” –Francesc Parcerisas, Màrius Sampere, Marta Pessarrodona, Feliu Formosa–, i joves –Sílvia Bel, Teresa Colom, Núria Martínez, Estel Solé–, que protagonitzaran un recital conjunt. Els veterans llegiran obra pròpia i les joves, de Foix, això sí, de manera ordenada, “tal com al mateix poeta li hauria agradat”, somreia Castillo. Així, llegiran poemes de Sol, i de dol (1947), Les irreals omegues (1949), On he deixat les claus (1953) i Entre algues, do'm la mà (1997). “Ens interessava molt saber com sonava Foix i per això hem triat aquestes poetes que destaquen pel seu talent a l'hora de recitar.”

El director de Quaderns Crema, Jaume Vallcorba, amic de Foix i responsable de l'edició de tota la seva obra poètica, introduirà l'acte amb unes paraules de presentació. La clausura serà a càrrec de Gerard Quintana i Enric Hernàez, que oferiran una cançó inspirada en el vers “és quan dormo que hi veig clar”. “No volem que sigui un recital convencional, sinó que hi hem afegit música, tot i que la veu tindrà tot el protagonisme”, puntualitzava Castillo.

Respecte a la influència de Foix en els poetes que intervindran en la festa, l'escriptor deixa clar que “ni Formosa i Sampere són de la línia foixiana”. Tampoc es pot dir que les joves poetes s'hi emmirallin, ja que més aviat admiren Joan Vinyoli. “Els anys setanta hi va haver una eclosió creadora i molts poetes el seguien, igual que a Brossa. Aleshores els poetes es van dividir entre els que seguien Ferrater i els que seguien Foix. Els que hem triat són més aviat ferraterians.”

Aquest acte, que forma part de la programació de Kosmopolis, s'afegeix a un seguit d'altres esdeveniments que durant l'any han servit per commemorar l'efemèride, el darrer dels quals ha estat una ruta literària al Port de la Selva organitzada per la Fundació J.V. Foix el 30 de
juny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.