Política

La crònica

El “primer funcionari” es retalla

El rei Joan Carles sempre fa història. I divendres passat no va ser una excepció. I és que Mariano Rajoy el va convertir en el notari major del paquet de retallades socials més dur de la democràcia espanyola. Després de presidir la taula del Consell de Ministres i rubricar els decrets dels clatellots, el monarca demanava sacrificis als ciutadans, sense oferir-ne cap a canvi perquè ningú de l'executiu espanyol va dir que la destral hagués de passar per la casa reial. Però les astracanades del PP van ser tantes i tan dosificades –fins dilluns es va poder esprémer el BOE a la recerca de tot allò que s'havia ocultat en la reunió ministerial de divendres passat–, que el seu protagonisme involuntari aviat va quedar diluït per l'espiral d'informacions –les més sucoses s'havien de traduir de l'anglès– que s'han anat succeint des que divendres es va veure forçat a convidar a esmorzar a La Zarzuela tot l'equip de Rajoy.

Així que, novament, ha hagut de ser el seu gendre Iñaki Urdangarin el que l'ha acabat empenyent a buscar un sacrifici a corre-cuita per calmar l'opinió pública. En aquesta ocasió ha estat per intentar aturar l'allau de crítiques que ha provocat que la casa reial es garanteixi que Urdangarin continuarà en el seu exili daurat de Washington, després que Telefónica –en contra del criteri d'alguns consellers que el volien fer fora perquè opinen que dóna mala imatge a l'empresa– li hagi renovat un any més el seu multimilionari contracte. Mentre les xarxes socials bullien d'indignació pel fet que Urdangarin hagi aconseguit esquivar l'ERO de la multinacional, “el primer funcionari d'Espanya”, tal com el presentava ahir el PP, va decidir apaivagar les ires ciutadanes comunicant que a casa seva, com en totes les llars treballadores, s'aplicarà una reducció de sous, començant pel seu i el del príncep Felip.

La casa reial ha rebut enguany una assignació de 8,26 milions d'euros dels comptes de l'Estat, però la taula salarial la decideix el monarca sense cap interferència. D'aquesta manera, i agafant el criteri de reducció que s'ha aplicat a l'executiu espanyol, el rei ha optat per retallar un 7,1% dels jornals. El seu salari anual, i en brut, quedarà en 272.000 euros (21.000 euros menys) i el del seu hereu, en 136.000 (10.000 menys). A més, cap treballador de la casa no tindrà paga de Nadal. En total, la corona estalviarà entre 90.000 i 100.000 euros, que, segons va comunicar ahir, es retornaran al Tresor.

Abans de les retallades, la resta de membres de la família –la reina Sofia, la princesa Letícia i la infanta Helena– ja havien perdut 60.000 euros en despeses de representació. El rei repartia entre totes elles 375.000 euros en funció dels actes als quals assistien, però ara s'hauran de conformar amb 310.000 euros. A canvi, hi ha menys gent a repartir. Al cap i a la fi, des que el seu marit s'ha convertit en un client vip de la justícia, la infanta Cristina ha quedat sense agenda i, conseqüentment, sense paga paterna.

Aquest estiu, però, sembla que el rei ha afluixat una mica i a final de juliol se l'espera –sense el consort– a Palma per passar uns quants dies en família. El dubte, però, és si el monarca farà per manera de no coincidir amb la seva filla. El que el rei mai no ha retallat és l'accés de la infanta al Palau de Marivent. El darrer cop que hi va dormir va ser al febrer, quan va acompanyar Urdangarin en la seva compareixença davant el jutge que investiga la trama de corrupció que envolta el duc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.