cultura

música

Macaco i Estopa encenen el Costa Music de Lloret

“És un bon moment per cremar coses velles”, diu Macaco, que avui presentarà ‘El murmullo del fuego' al nou festival

“La música és un analgèsic, no la solució”, afirma Estopa, que hi serà demà

El primer Costa Music Festival de Lloret de Mar, que es va iniciar l'11 de maig, celebra a partir d'avui el seu cap de setmana més intens, a les pistes d'atletisme del municipi. Avui hi tindrà lloc el concert de Macaco, després del qual la música continuarà amb el discjòquei i productor Alex Gaudino, autor de l'èxit Destination Calabria (obertura de portes: 20.45 h, 25 euros). Divendres serà el torn d'Estopa (21.45 h, 27 euros), i el festival es tancarà dissabte amb la música electrònica de ball del Matinée Group (19.45 h, 25 euros), dins l'Amazing Tour.

El foc de Macaco

Macaco presentarà avui al Costa Music Festival el seu setè disc, El murmullo del fuego. El cantant barceloní ha promès un concert dinàmic que farà cantar i ballar el públic amb els seus clàssics, com ara Tengo, Con la mano levantá i Moving, i amb els nous temes, amb títols com ara Una sola voz, Love is the only way i La república de la tramuntana. “Pot sonar molt tòpic, però sempre pujo a l'escenari a donar-ho tot”, diu Macaco.

El nou àlbum manté l'essència de l'artista a base de petits detalls com la cita “La unitat és la varietat, i la varietat en la unitat és la llei suprema de l'univers”, de Newton, al principi de la cançó La llama, ja que Dani Macaco és un gran aficionat a la ciència. Tampoc és una casualitat que a la introducció del disc se senti la veu de l'escriptor portuguès José Saramago (1922-2010) sobre una base instrumental, donat que el cantant n'és un gran admirador. A més, El murmullo del fuego també té una connotació de la visió que té Macaco del món, ja que uneix el murmullo i el fuego: una cosa petita al costat d'una altra de gran. “Aquest és un bon moment per cremar coses velles, per renovar-se.”

El cantant, a part de filosofar amb les seves cançons, tal com ha fet des de fa quinze anys, s'ha aventurat amb la literatura, sota la influència de Neruda i García Márquez. Amor a lo diminuto és un recull de pensaments escrits en vers durant els seus viatges, i aclareix que “no és un llibre de viatge, és un llibre escrit durant el viatge”. Aquest nou projecte, nascut de la casualitat, és una de les últimes grans satisfaccions de l'artista: “Sóc jo al 100%, tots els Danis que hi pot haver: el pensatiu, l'indignat, l'emprenyat... Tots hi són. La veritat és que n'estic molt orgullós”, explica.

Estopa torna als orígens

“Fins fa poc ni sabíem que érem el grup estatal que havia venut més còpies del seu disc de debut, però si és així, és evident que ja ningú no ens superarà, tal com està la indústria.” Ho diu des de Calafell i sense cap mena de supèrbia David Muñoz (1976), el 50% d'Estopa, el duet triomfal que formen des de fa més d'una dècada amb el seu germà José (1978). Estopa presentarà demà al Costa Music de Lloret el seu últim disc, Estopa 2.0.

“El títol el vam posar quan el vam acabar. El vam escoltar i vam dir: això és com el primer disc, però d'una altra manera. Quan vam publicar el primer disc (Estopa, 1999), la gent deia: i això què collons és? Perquè no fèiem la rumba de tota la vida. I ara continuem sense fer-la. A Estopa 2.0 hi ha jazz, rock'n'roll... Ens agrada treballar amb sons diferents i pujar el volum de la guitarra elèctrica. I la rumba sempre hi és present, a través de les veus.”

En aquests moments de crisi, Estopa agraeix especialment als seus seguidors que continuïn assistint als seus concerts. A canvi, el grup els ofereix música vivificant: “La música és més un analgèsic per al dolor que no pas una solució. Amb una cançó no pots canviar el món. Jo no crec en la casualitat històrica, sinó en la causalitat, que podem millorar les coses entre tots.” Estopa porta en aquesta gira un gran muntatge audiovisual –“Cinc pantalles de deu metres que de lluny creen la sensació de 3D, i no hi sortim nosaltres, sinó imatges relacionades amb les cançons”–, per reforçar un concert de dues hores i mitja en què les noves cançons (La primavera, Me quedaré) conviuen bé amb les anteriors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.