Més esport

Cavendish, per si algú en dubtava

Ciclisme. Tour de França. Victòria aclaparadora per a l'esprinter, que iguala les 22 de Lance Armstrong

A un quart de cinc ja s'havien ventilat la segona etapa més llarga de tot el Tour, de 222 quilòmetres. I Mark Cavendish (Sky) se la va apuntar amb una superioritat aclaparadora a l'esprint, en el qual el campió del món va refermar-se com a màxim aspirant a l'or olímpic en la prova de ruta que es disputarà just d'aquí a una setmana a Londres. Una victòria, la segona de Cav aquest any i la seva vint-i-dosena en el Tour –iguala Lance Armstrong–, que certifica la superioritat de l'Sky aquest any, una formació que no només tindrà els dos primers en la general, sinó que podria acabar perfectament amb sis victòries si avui Wiggo repeteix en la contrarellotge –ja va guanyar la primera i aspira a fer el doblet olímpic l'1 d'agost– i l'especialista en esprints s'adjudica el més prestigiós, el dels Camps Elisis de demà, amb el qual empataria a tres amb Greipel i Sagan.

No hi ha transició

Per a la majoria era l'última etapa, perquè avui en faran prou si no entren fora de control i demà es tracta d'arribar al circuit dels Camps Elisis. Però aquesta 99a edició del Tour ha estat tan exigent que ni en l'últim dia hi va haver treva. Tretze equips marxaran sense cap victòria d'etapa, i això es va notar molt a l'hora de buscar l'escapada: en les dues primeres hores la velocitat mitjana va vorejar els 50 per hora. I va tornar a haver-hi caigudes. L'Astana Janez Brajkovic enmig del pilot, primer, i Mentxov, Gilbert i Vichot, per culpa d'un gos que va entrar a la carretera –ja va passar fa dos anys, allà mateix–. Tot i això, sí que setze homes van aconseguir formar una escapada, el millor dels quals en la general era el Movistar Rui Costa. I Sky va ficar-hi el noruec Edvald Boasson Hagen. Però les diferències respecte del pilot amb prou feines van arribar als tres minuts. L'equip del líder no tenia un interès aparent a neutralitzar-los, però sí els equips que no havien aconseguit entrar-hi, com ara l'Euskaltel, el Rabobank i el Liquigas. I en l'últim pas per muntanya –n'hi havia un de tercera al principi i tres més de quarta categoria– sí que es va obrir la veda entre els escapats mateix. Però automàticament l'Sky es va posar al davant amb l'objectiu de correspondre Cavendish, sacrificat a marcar el ritme a l'inici de les etapes de muntanya. Aleshores es van formar dos grupets de tres unitats davant del pilot, amb Luis León Sánchez presentant oposició a doblar la seva victòria de diumenge. Però no va trobar el moment d'atacar i Bradley Wiggins va tornar a posar-se al davant del pilot per llançar l'esprint a dos dels seus gregaris aquest Tour: Boasson Hagen i Cavendish –amb Peter Sagan a la cua, amb la canya a punt–. I amb l'arribada a la vista, l'especialista de l'Illa de Man va acabar la feina amb la sensació que no competia, sinó que esquivava rivals. Perquè va fer una essa per superar Sánchez i Roche: en lloc de passar-los per l'esquerra va anar a buscar el centre de la carretera. Per a la foto?

El trasllat i noms propis

La caravana del Tour es va desplaçar ahir de Brive-La Gaillarde a París, un trajecte de 400 quilòmetres.I l'organització va posar helicòpters als 20 primers classificats en la general, els 20 últims en sortir en la contrarellotge d'avui. I entre els privilegiats hi serà un dels herois d'aquest 99è Tour, Chris Anker Sorensen (Saxo Bank). Abans-d'ahir va deixar el manillar de la bici ple de sang per uns talls que es va fer en l'última etapa als Pirineus, quan intentava treure un diari dels radis de la roda. El van intervenir a la nit i ahir al matí ja sortia. El que no hi era és Frank Schleck, l'únic positiu per dopatge d'aquest any, també en la mostra B (Xipamide). “Sé que no vaig fer res il·legal”, va comentar el germà gran dels Schleck.

18a etapa (222km)
1r Mark Cavendish (Sky)
4h54:12
2n Matthew Goss (Greenedge)
m.t.
3r Peter Sagan (Liquigas)
m.t.
4t Luis León Sánchez (Rabobank)
m.t.
5è Nicolas Roche (Ag2r)
m.t.
6è Tyler Farrar (Garmin)
m.t.
7è Borut Bozic (Astana)
m.t.
8è Sébastien Hinault (Ag2r)
m.t.
9è Daryl Impey (Greenedge)
m.t.
10è Samuel Dumoulin (Cofidis)
m.t.
11è André Greipel (Lotto)
m.t.
12è Juan José Haedo (Saxo Bank)
m.t.
13è Edvald Boasson Hagen (Sky)
m.t.
14è Andréas Kloden (Radio Shack)
m.t.
15è Koen de Kort (Argos)
a 4
19è Bradley Wiggins (Sky)
a 4
General
1r Bradley Wiggins (Sky)
83h22:18
2n Christopher Froome (Sky)
a 2:05
3r Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 2:41
4t Jurgen VD Broeck (Lotto)
a 5:53
5è Tejay van Garderen (BMC)
a 8:30
6è Cadel Evans (BMC)
a 9:57
7è Haimar Zubeldia (R. Shack)
a 10:11
8è Pierre Rolland (Europcar)
a 10:17
9è Janez Brajkovic (Astana)
a 11:00
10è Thibaut Pinot (FDJ)
a 11:46
11è Nicolas Roche (AG2R)
a 12:54
12è Andreas Klöden (R. Shack)
a 14:05
13è Chris Horner (R. Shack)
a 14:22
14è Chris Sorensen (Saxo Bank)
a 18:46
15è Denis Mentxov (Katiuixa)
a 22:54
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.