Editorial

Infern descontrolat a l'Empordà

L'ordre de confinament que la conselleria d'Interior de la Generalitat va fer extensiva ahir al vespre a tota la comarca de l'Alt Empordà és una mostra evident de la impotència dels mitjans d'extinció a l'hora de fer front a un incendi que, segons el balanç oficial provisional, ha causat la mort de tres persones i ha cremat tretze mil hectàrees. L'ordre directa del conseller obria davant milers de persones la perspectiva d'una nit aterridora amb l'únic recurs de tancar-se a casa i remullar amb aigua les finestres. Per arribar fins a aquest punt, un conjunt de circumstàncies fatals es van anar sumant des que el primer foc es va declarar.

En primer lloc, l'estat de la massa boscosa, després de l'hivern menys plujós dels darrers quaranta anys, ha posat el conjunt del país en una situació de màxim risc pel que fa a aquesta mena d'incendis, més encara en una comarca com l'Alt Empordà, tot sovint batuda per les fortes tramuntanades. En segon lloc, es tractava d'una jornada de gran mobilitat a les vies que menen fins a les platges, també de trànsit transfronterer, i això va generar forts col·lapses que van complicar molt l'evacuació dels afectats. Les condicions meteorològiques van ser desfavorables durant tota la jornada i els mitjans aeris del govern català no es van veure amb cor d'enlairar-se per afegir-se a les tasques d'extinció. I quan un foc avança a una velocitat de sis quilòmetres per hora és gairebé impossible aturar-lo. Pels volts de les vuit un altre factor s'afegia als anteriors: un incendi a Portbou provocava el pànic entre les fileres de cotxes que, veient tallada la sortida cap a França a través de la Jonquera, provaven sort a través de Portbou. La nit es presentava difícil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.