Política

L'espoli fiscal en xifres

El govern manté que només reconduint la meitat dels 16.000 milions anuals que ‘perd' Catalunya hi hauria dèficit zero i no s'haurien de fer tantes retallades

Cada any un 8% del PIB català s'aporta a l'Estat i no té retorn

Aquesta ha estat la setmana del pacte fiscal o el concert econòmic, segons des de quin punt de vista es miri. Ha estat la setmana en què el Parlament ha aprovat una resolució sobre un nou model de finançament que busca posar fi al brutal espoli fiscal que pateix Catalunya any rere any: un 8% del PIB, és a dir, uns 16.000 milions que paguen els catalans i no tenen retorn des de l'Estat. CiU, ERC i ICV-EUiA defensen que el govern català ha de tenir la clau i la caixa dels impostos. Com va recordar Artur Mas en el ple, només amb la meitat d'aquests 16.000 milions hi hauria dèficit zero i Catalunya es podria haver estalviat algunes de les retallades.

El PSC va donar suport a mitges a aquest model, perquè es va abstenir en el punt clau sobre com s'han de gestionar els tributs. Els socialistes continuen embrancats en una batalla interna i també amb el PSOE. Ahir mateix el moviment Avancem, encapçalat per Joan Ignasi Elena, retreia al PSC que havia d'haver estat més “valent” en el ple de dimecres. Mentrestant, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, intentava calmar els ànims d'alguns dirigents del PSOE i els recordava que un “pacte fiscal federal”, diferent del del concert, es pot generalitzar a tots els territoris.

25-07-2012
El Parlament
aprova el text del pacte fiscal
16-07-2008
Últim cop
que Madrid va publicar la balança

8.605 milions deu l'Estat a Catalunya

El mes de març passat un informe elaborat pel govern d'Artur Mas i que va avançar aquest diari estimava que l'Estat deu un total de 8.605 milions a Catalunya. La partida més gran correspon al deute d'infraestructures, reconegut pel mateix Ministeri de Foment i que puja a 5.700 milions. Després s'hi han de sumar altres greuges: els 1.450 milions del fons de competitivitat del 2011 i els 978 que pertanyen a les liquidacions d'inversions en infraestructures dels anys 2008 i 2009.

42.000 milions és el deute català

La Generalitat té un llast molt important a les seves finances i d'aquí a finals d'any té uns venciments de deute de 5.755 milions. Però amb el concert econòmic tot seria diferent. Aplicant la llei basca a Catalunya, entre el 2007 i el 2011 el govern hauria pagat a l'Estat 25.128 milions. Són 45.855 milions menys del que ha pagat amb el sistema de finançament actual.

76 milions menys en la llei de dependència

Mariano Rajoy ha iniciat una ofensiva recentralitzadora i de retallades que afecta de ple la Generalitat, que rep menys recursos. Un dels exemples és la llei de dependència. L'Estat deixarà d'aportar uns 76 milions anuals. El govern recorrerà contra la norma al Constitucional.

51% més cara la universitat a Catalunya

Les matrícules seran aquest any el doble de cares a Catalunya que a Madrid. A més, els estudiants catalans rebran un 30% menys de beques que la resta.

95 euros paga cada català en peatges a l'any

Els peatges s'estan situant aquest any en l'ull de l'huracà arran de l'eclosió de la plataforma #novullpagar. Segons alguns estudis econòmics, cada català paga de mitjana a l'any 95 euros en aquestes infraestructures, mentre que a la resta de l'Estat la mitjana és de 30 euros. Una despesa que ara anirà augmentant després que s'hagin apujat un 7,5% les tarifes.

128 milions per al corredor mediterrani

El corredor mediterrani, que hauria de ser una aposta de futur, és menyspreat per l'Estat. Només hi ha destinat 128 milions, mentre que en el tram del TAV entre Madrid-Galícia la inversió mobilitzada enguany és de 2.151 milions.

82.000 milions s'ha gastat l'Estat en TAV

El govern espanyol ha malgastat una morterada de diners per construir infraestructures inútils que no han servit de res i ha deixat aparcades d'altres de molt més eficients. A més, part d'aquests diners provenen dels impostos catalans. Segons la campanya d'ERC contra l'espoli fiscal, l'Estat s'ha gastat 82.000 milions en línies del TAV i a Catalunya no ha construït cap quilòmetre de tren convencional en els últims 30 anys. Tot plegat una bestiesa, si es compara amb Europa: el 44% dels quilòmetres de TAV de tot el continent es concentren a l'Estat. Des de l'any 2000 també ha construït 5.000 quilòmetres d'autovies gratuïtes, i cap a Catalunya.

En aquest mateix camp, La Moncloa també ha tirat la casa per la finestra amb els aeroports, alguns dels quals són pura façana. Espanya disposa de 55 aeroports, mentre que altres països en tenen molts menys: Alemanya, 39 i Franca, 33.

170 milions de dèficit del 0,7% social

Els últims cinc anys els contribuents catalans que han marcat la casella del 0,7% de la declaració de renda han aportat més de 290 milions d'euros a subvencions per als més necessitats. Però d'aquests diners només n'han tornat 120, i els altres 170 s'han quedat pel camí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.