Política

El Brasil jutja el cas de corrupció més greu del govern de Lula

En el judici s'acusa 38 exministres, diputats i banquers

La sentència afectarà el futur polític de l'expresident brasiler

Fa set anys, un escàndol de corrupció va sacsejar el govern de Luiz Inácio Lula da Silva, quan un diputat aliat, Roberto Jefferson, disgustat amb el repartiment de càrrecs, va revelar una xarxa de compra de vots en el Parlament que la premsa va batejar com a Mensalão (“gran mensualitat”). Lula feia dos anys que era al poder i va esquivar la crisi, però pel camí va perdre alguns homes de confiança com ara José Dirceu, ministre de la Presidència i artífex de la campanya que va dur al poder el Partit dels Treballadors (PT), i José Genoíno, president del partit. Ahir, el Tribunal Suprem obria el judici contra 38 exministres, diputats, empresaris i banquers en el que al Brasil s'ha batejat com El judici del segle.

Els acusats afronten càrrecs de blanqueig de diners, corrupció i frau pels quals s'estableixen penes que poden arribar als 45 anys de presó. S'espera que les primeres sentències d'aquest macrojudici que catalitza l'interès informatiu al país sud-americà es puguin saber el mes que ve. I és que el Mensalão, que va esquitxar les més altes esferes del Palau de Planalto, “va ser el més atrevit i escandalós pla de corrupció i desviament de diners públics descobert al Brasil”, explicava ahir el fiscal general de la República, Roberto Gurgel.

Velles pràctiques

De tota manera, el Mensalão no va fer més que posar en evidència velles pràctiques de la política brasilera. Davant de la impossibilitat de formar majories al Congrés, l'oficialisme va haver de pagar alguns diputats per obtenir fidelitats. El PT està acusat de planificar i organitzar una sofisticada xarxa de finançament milionari, fins i tot a través de crèdits bancaris, que va servir també per saldar deutes pendents de la campanya electoral del 2002.

“No se sap quina quantitat de diners es va desviar, però s'estima que van ser milions de reals”, descriu l'informe elaborat per la fiscalia. L'extresorer del PT, Delúbio Soares, només va admetre errors en el registre dels ingressos dels recursos de què disposava la formació.

Traït

Lula ha negat sempre que estigués al cas d'aquest pla i, en aquell moment, es va declarar traït per una part del cercle íntim de col·laboradors. “No hi va haver compra de vots al Congrés, tampoc hi va haver cap pagament, ni mensual ni de qualsevol altra mena, a parlamentaris per votar a favor del govern”, precisava un comunicat del PT previ al judici.

Si bé Lula ha quedat exclòs de la llista dels acusats, el resultat del judici tindrà sens dubte efectes sobre el futur polític de l'expresident.

La sessió d'ahir va ser presidida pel ministre Joaquim Barbosa, que va escoltar com el fiscal general llegia els càrrecs als acusats. Avui és el torn de Dirceu i Genoíno per presentar la seva defensa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.