Política

CiU i ERC ja flirtegen

Rull allarga la mà a Esquerra amb l'argument que “la defensa del pacte fiscal seria més ferma amb una majoria parlamentària estable”

Puigcercós s'hi posa bé però demana crear una hisenda pròpia de manera unilateral

Consolidada la bona entesa entre el govern de CiU i ERC en la negociació de la qual va sortir la proposta de pacte fiscal, les dues formacions exploren ara aprofundir en la relació. De moment, ahir ja es van picar l'ullet obertament. Per la banda convergent, el gest no el va fer cap membre del govern, sinó el secretari d'organització de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull, que va convidar els republicans a “garantir l'estabilitat” de l'executiu d'Artur Mas, que governa en minoria. Per la banda d'ERC, va ser el president del grup parlamentari, Joan Puigcercós, qui va considerar factible assolir acords estables amb CiU, però posant alt el llistó de l'exigència nacional.

Rull va aprofitar una entrevista amb l'agència Efe per allargar la mà a Esquerra, i va considerar “convenient” estrènyer els llaços amb la formació presidida per Oriol Junqueras. Començant pel pressupost del 2013, que el govern assumeix que no podrà tornar a tirar endavant amb el PP després del distanciament entre els de Mas i els populars, accentuat arran de la negociació del pacte fiscal i les desavinences dels executius català i estatal atesa l'asfixiant situació econòmica, que han arribat al zenit amb el col·lapse de tresoreria de la Generalitat.

Rull, però, no parla d'acords puntuals, sinó d'una col·laboració estable per al que queda de legislatura. “Un escenari interessant que hem d'explorar fins a les últimes conseqüències”, va dir. Per Rull, “la defensa del pacte fiscal seria molt més ferma si hi hagués una majoria parlamentària estable a Catalunya” integrada per les formacions que van donar suport a la proposta de nova fiscalitat que ara hauran de negociar amb Madrid. Però integrar ICV al govern o en tot cas fer-la servir de crossa més o menys estable està fora de discussió, i més tenint en compte que el govern no descarta més retallades. Per Rull, garantir l'estabilitat “també vol dir eventualment donar suport a un pressupost que ha de preveure algun tipus d'ajust”. Un pressupost que, si no s'aprova, podria ser l'espoleta d'un avançament electoral.

ERC es deixa estimar, però marca territori i prioritats. Ahir mateix, en una entrevista a Europa Press, el president del grup parlamentari d'Esquerra, Joan Puigcercós, va considerar factible arribar a acords estables amb CiU a partir de la tardor, però va exigir emfasitzar més el gir sobiranista. “Estem disposats a mullar-nos, si hi ha un full de ruta nacional, és clar; el que no signarem a CiU és un xec en blanc en nom de la bandera catalana per governar fins a final de legislatura a canvi de res”, va advertir, i va concretar les exigències: d'una banda, aplicar canvis en la política d'ingressos, com ara recuperar l'impost de successions, i de l'altra, impulsar una hisenda pròpia de manera unilateral i sense esperar a negociar la proposta de pacte fiscal sorgida del Parlament amb Madrid, i en la negociació del qual la posició d'ERC va evitar que el PSC subscrigués tot el text. “Sé que és una situació que al govern i a CiU els produeix vertigen i tensió interna, però no queda cap altra solució”, va dir. Per Puigcercós, el govern només té dues alternatives a l'agència tributària pròpia: o promoure l'estat propi o no fer res i seguir igual, opció que l'independentista no considera vàlida, “perquè la situació de Catalunya és límit”. I què passaria si hi hagués un avançament electoral, motivat per la impossibilitat d'aprovar el pressupost o el fracàs de la negociació pel pacte fiscal? “Per nosaltres és un avantatge. Estic segur que ERC augmentaria en sis, set o vuit el nombre de diputats.”

A foc lent

El flirteig de CiU i ERC s'ha cuinat a foc lent. Fa mesos que Junqueras deixa clar que no faria escarafalls d'una aliança amb els de Mas, que, si es concretés, encara podria deixar més descol·locat el PSC. Puigcercós hi va fer referència, destacant la bona entesa que ha tingut Esquerra amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, però també es va queixar del peixet del govern al PP i va assegurar que si fins ara el govern no ha assumit part de les propostes d'ERC “ha estat per un cert dogmatisme d'Artur Mas”. En tot cas, l'últim gest d'acostament, acord de pacte fiscal a banda, ha estat el recent rebuig d'ERC a la proposta de la resta de l'oposició de fer comparèixer Mas al Parlament pel cas Palau. El blocatge dels republicans va estalviar a Mas el tràngol, que, això sí, a petició de la mateixa Esquerra, va recaure en el secretari general de CDC, Oriol Pujol.

LES FRASES

La defensa del pacte fiscal seria molt més ferma amb una majoria parlamentària estable a Catalunya
Josep Rull
secretari d'organització de cdc
Què més cal per fer un pas endavant? Ja tenim milers d'afectats pels impagaments dels concerts
Joan Puigcercós
President grup parlamentari erc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.