El nou hospital de Sant Pau s'inaugura avui i funcionarà a ple rendiment al setembre

La construcció del nou edifici i el seu equipament, amb tecnologia del segle XXI, ha costat 293 milions d'euros

La intenció era inaugurar el nou hospital amb les àrees maternoinfantil i d'hematologia traslladades, però els controls sanitaris i tècnics han aconsellat ajornar aquest trasllat, que es farà finalment el dimarts i el dimecres de la setmana vinent. La resta d'equipaments es posaran en marxa al setembre i a partir d'aquell mes el nou Sant Pau funcionarà a ple rendiment amb la voluntat d'«aprofundir en el desplegament de l'atenció primària a la seva àrea d'influència i de continuar sent un referent de la sanitat puntera més enllà de Catalunya», subratlla el director gerent de l'hospital, el doctor Jordi Varela.

El nou equipament sanitari consta d'un gran bloc central, de 36.022 metres quadrats de superfície, on a part de les consultes externes hi ha els gabinets d'exploració, els hospitals de dia, les sales d'operacions i l'arxiu d'històries clíniques. L'edifici central es completa amb quatre blocs més interconnectats, amb una superfície de 46.878 metres quadrats destinats a hospitalització, cures intensives, urgències, laboratoris, diagnosi per la imatge, farmàcia i radioteràpia. Varela assegura que el complex modernista «era incompatible amb la medicina del segle XXI» i que aquest nou centre sanitari «garanteix tot el confort als pacients i la màxima comoditat per als professionals que hi treballen». Dintre d'aquest model de gestió adaptat a l'usuari, s'han introduït algunes millores com ara el telèfon únic per a la programació de visites i les consultes externes centralitzades. També ha entrat en funcionament un microbús que transporta els usuaris des de l'entrada a l'avinguda de Gaudí fins a la porta principal del nou edifici.

Més llits i més consultes

L'hospital de Sant Pau atén anualment més de 34.000 malalts ingressats i més de 150.000 urgències. A les consultes externes es visiten cada any més de 300.000 persones i a l'hospital de dia, més de 60.000. El nou hospital incrementa el nombre de llits i de consultes. Però el més important és que té capacitat per gestionar un volum de pacients molt superior al de l'hospital modernista, ja que l'edifici disposa d'espai suficient i és prou versàtil per expandir les àrees que ho necessitin. Està governat pel patronat de la Fundació de Gestió Sanitària, on hi ha representats la Generalitat, l'Ajuntament i l'arquebisbat.

Metres quadrats
Hospital modernista: 60.000 m²
Nou Sant Pau 105.000 m²
Llits
Modernista: 546
Nou Sant Pau. 607
Llits de crítics
Modernista: 60
Nou Sant Pau: 64
Consultes
Modernista: 180
Nou Sant Pau: 248
Punts d'hospital de dia
Modernista: 66
Nou Sant Pau: 136
Boxes d'urgències
Modernista: 53
Nou Sant Pau: 62
Sales d'operacions
Modernista: 18
Nou Sant Pau: 18
Tomografies computades
Modernista: 3
Nou Sant Pau: 4
Ressonàncies magnètiques
Modernista: 2 Nou Sant Pau: 3
Acceleradors lineals
Modernista: 3
Nou Sant Pau: 4
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.