Política

Estira-i-arronsa per l'11-S

Mascarell i Castellà també seran en la manifestació independentista de la Diada

El PSC insta el govern a “aclarir-se”, ERC reclama l'assistència dels membres de l'executiu i el PP vol que Mas recuperi el “sentit comú”

Que la vertebració de la unitat política catalana passa per un camí costerut i pedregós ja ho van evidenciar el procés de l'Estatut, la històrica protesta del 10-J i la lenta cocció parlamentària del pacte fiscal. Ara l'assistència dels partits a la manifestació reivindicativa de la Diada organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana torna a centrar el debat polític estival: mentre el govern flirteja amb la convocatòria i intenta compatibilitzar-la amb el reclam del pacte fiscal, l'oposició l'usa per carregar contra els d'Artur Mas.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, es van afegir ahir al lent degoteig de membres del govern que han anunciat la seva voluntat d'assistir a la cita. Mascarell assegura tenir “predisposició” de ser-hi. Castellà, integrant del sector sobiranista d'Unió, va assegurar que hi participarà “a títol personal”, en espera que el partit de Josep Antoni Duran i Lleida mogui fitxa oficialment.

El pronunciament de Castellà arriba després que la vicepresidenta de l'executiu, la socialcristiana Joana Ortega, hagi advocat per posar l'accent en el pacte fiscal i no dividir els catalans. El pronunciament de la número dos del govern, que tampoc no ha descartat participar en la protesta, va obtenir una ràpida resposta dels sobiranistes de CDC a través del conseller d'Interior. Felip Puig no només ha advocat per unir la reivindicació independentista amb el pronunciament unànime per al nou finançament, sinó que ha apuntat la possibilitat que hi assisteixi el president de la Generalitat.

El PP no hi vol Mas

El PP no va trigar a censurar la hipòtesi. Alícia Sánchez-Camacho va demanar a Mas que “recuperi el sentit del moment, el sentit comú i el sentit de la responsabilitat”. Per contra, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va demanar als membres del govern que hi assisteixin en exercici del seu càrrec institucional i no tan sols a títol personal.

L'ANC es reunirà la setmana vinent amb CDC per intentar avançar en les negociacions. L'Assemblea, però, rebutja canviar el lema de la protesta: Catalunya, nou estat d'Europa.

Navarro burxa CiU

El PSC, que ja ha aclarit que no serà en la protesta, es va afegir al debat per intentar burxar en les diferències entre CDC i UDC. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, va demanar al govern que “s'aclareixi” i “propiciï” que el lema de la manifestació se suavitzi. El PSC només hi seria si el clam fos a favor de la millora del finançament.

ICV, ERC i SI, mentrestant, ja han donat suport a la iniciativa, que també avala Òmnium Cultural. Els ecosocialistes van confirmar que es manifestaran pels carrers de Barcelona en defensa dels drets nacionals, però també ho faran contra les retallades dels governs català i espanyol. El pròxim consell nacional del partit decidirà darrere quina pancarta s'expressa.

L'ANC, de fet, ha plantejat a les forces polítiques que enarborin missatges propis, però els demana que ho facin sota la pancarta mare, inequívocament independentista. La CUP manté la seva convocatòria per la Diada a la plaça Urquinaona, des d'on tradicionalment s'ha manifestat l'esquerra independentista.

LES FRASES

Cal sumar. De tant en tant és bo que [...] una amplitud de ciutadans diguin les coses que no van bé
Ferran Mascarell
Conseller de Cultura
Si hi ha un rebuig total [al pacte fiscal], Catalunya hauria de seguir el seu camí d'autodeterminació
Antoni Castellà
SECRETARI D'UNIVERSITATS
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.