Política

L'Estat valida que la policia confisqui l'estelada en esdeveniments esportius

Afirma que exhibir el símbol no és cap delicte, però que pot arribar a generar violència

ERC exigeix que es doni el mateix tracte a la bandera espanyola

Exhibir símbols catalanistes en un esdeveniment esportiu no és cap delicte. Així ho afirma l'Estat en resposta a una pregunta presentada al Congrés pel diputat d'ERC Alfred Bosch, després de la polèmica que es va originar per la prohibició de símbols catalanistes en la final de la copa del Rei que van jugar el Barça i l'Atlético de Bilbao a Madrid al maig. Bosch qüestionava per què en els darrers mesos els encarregats de controlar l'accés als aficionats en recintes esportius confiscaven les estelades o els símbols independentistes al·legant que era un símbol de violència o una bandera il·legal, amb la qual cosa, i amb la legislació vigent, no es podia entrar. Per això Bosch va demanar si hi ha alguna directiva donada pel govern per evitar l'exhibició de banderes independentistes.

En la seva resposta, el Ministeri de l'Interior afirma que no hi ha directives més enllà de la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport. Aquesta no considera il·legals els símbols independentistes, però estableix que l'organització dels esdeveniments té potestat per confiscar el que consideri adient: “Quan es tracta d'un espectacle esportiu de masses en què convergeixen altres circumstàncies com la rivalitat esportiva i/o regional o ideologies polítiques dels aficionats [...], la seva exhibició pot generar una reacció adversa i violenta d'uns sectors d'aficionats”, cita textualment. Per això, el coordinador de seguretat pot determinar que no es permeti la introducció de les banderes als recintes esportius. Això sí, si l'aficionat ho vol, després del partit la hi tornen.

Bosch, que arran de la copa va exhibir una estelada al Congrés, es fa creus de la resposta. Bàsicament perquè la limitació es deixa en mans de la subjectivitat del responsable de seguretat. “Si aquell símbol, que no és cap infracció, està en mans del criteri personal d'una persona que també pot tenir la seva ideologia, és deixadesa”, afirma Bosch.

El diputat recorda que l'estelada és símbol de pau i d'idees, mentre que la bandera espanyola té al darrere un historial de morts, amb la qual cosa sí que pot generar violència. Per això, reclama el mateix tracte per a la rojigualda i que l'estelada sigui respectada per tot arreu. També posa de relleu que s'està limitant la llibertat d'expressió, quan l'Estat el que hauria de fer és protegir-la. Per aquesta raó, exigirà que l'apreciació subjectiva desaparegui de la normativa estatal.

El cas de la multa per una bufanda

Fa alguns dies també es va saber que la fiscalia superior de Catalunya ha traslladat al fiscal en cap provincial de Barcelona la denúncia de Sergi Massó, el militant de SI que va ser multat amb 3.001 euros per haver exhibit una bufanda independentista catalana i basca en la final de la copa del Rei. Es va recórrer contra la multa i també es va presentar una denúncia a la fiscalia per “prevaricació, vulneració de drets fonamentals i xenofòbia anticatalana”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.