Política

El govern decidirà en bloc si va a la manifestació de l'11-S

Cleries avança que la participació de l'executiu es tractarà en un consell executiu “de manera col·legiada”

ICV i SI especulen sobre els efectes que tindria la presència de Mas en la marxa

No passa dia en aquest final d'estiu que la manifestació de l'Onze de Setembre no estigui en boca d'algun dirigent polític. Ahir va ser el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, qui hi va dir la seva. I ho va fer per explicar que serà en el Consell Executiu on el govern decidirà “de manera col·legiada” si participa en l'acte. I és que ja hi ha hagut consellers, com ara la vicepresidenta Joana Ortega, que han avançat que sí que hi serien a títol personal. Una situació, segons Cleries, estranya, perquè hi vagin a títol personal o no, el càrrec de conseller el tenen igualment. “No ens podem treure l'etiqueta de responsables polítics”, va advertir. I és que de tibantors n'hi haurà. Bàsicament sobre si ha de ser una defensa del pacte fiscal com vol CiU o en canvi una marxa independentista. “Hi haurà gent que tibarà molt”, va admetre, però ell és, evidentment, del parer que el sistema de finançament ha de ser el leit motiv. I el primer que va tibar va ser el portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, que ahir mateix ja li va retreure que aquest tipus de coses es decideixin en consells executius.

I és que les interpretacions sobre la presència de consellers i, sobretot, del president Artur Mas en la manifestació són múltiples. La d'ICV: si Mas va a la manifestació, estarà “en clara contradicció” i ho farà per “tapar unes polítiques que han anat de bracet del PP en els atacs a l'autogovern i en les retallades que ha fet al país i a la seva gent”, segons Joan Herrera. La de Solidaritat: si el president és a la marxa, l'ha d'encapçalar i ha de configurar un govern de transició cap a la independència. Això, segons el diputat Alfons López Tena, i abandonar projectes “ja fracassats i que no porten enlloc”, en referència al pacte fiscal.

Des de CDC, Jordi Turull va avançar que ell hi anirà “depenent de quin sigui el plantejament de la manifestació i la posició del seu partit”, tot i que va recordar que mai s'ha sentit incòmode amb la reivindicació d'independència. L'estira-i-arronsa ja fa dies que es viu entre CiU i el PSC. En aquest sentit, Turull va etzibar als socialistes que dubta que Carme Chacón “es pugui sentir còmoda” amb cap possible lema en la manifestació.

En els consells executius s'ha de debatre com sortir de la crisi i no si es va a una manifestació
Santi Rodríguez
Diputat del PP
Que Mas escolti el clam del poble i encapçali la reclamació dels catalans
Alfons López Tena
Diputat de SI
La polèmica, l'atia el mateix govern per tapar unes polítiques que han anat de bracet del PP
Joan Herrera
Diputat d'ICV
No ens podem treure l'etiqueta de responsables polítics
Josep Lluís Cleries
Conseller de Benestar i Família
Cal millorar el finançament, enfortir l'autogovern i defensar l'estat del benestar
José Montilla
Expresident de la Generalitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.