Política

CDC anirà a la manifestació independentista de la Diada

Els dirigents nacionalistes comunicaran avui a l'Assemblea Nacional Catalana que s'afegeixen a la iniciativa

El conseller Josep Maria Pelegrí (UDC), per contra, ja ha anunciat que no hi assistirà

Convergència serà present a la manifestació independentista de la Diada amb tota seguretat. D'aquesta manera es tanca un dels capítols del serial polític de l'estiu. L'altre capítol s'ha de cloure avui, quan el govern decidirà en la primera reunió després de l'estiu quina posició pren respecte a la marxa convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Els dirigents de Convergència han de comunicar aquesta situació als representants de l'ANC en una reunió que mantindran avui. La participació a la manifestació es va abordar en el secretariat permanent d'ahir a la tarda i el més probable és que CDC hi vagi amb una pancarta pròpia, com faran altres formacions polítiques. S'haurà de veure si hi inclou alguna referència sobre el pacte fiscal. Precisament, ahir Solidaritat va anunciar que el seu lema serà Independència és la solució.

Autocars des del territori

Mentre que la direcció de CDC ha anat allargant el debat sobre què fer durant la Diada, les seccions locals ja fa dies que estan organitzant autocars per anar a Barcelona i amb pancartes a favor de l'estat propi. Un dels últims exemples ha estat l'acció conjunta dels alcaldes convergents de Figueres i Girona –Santi Vila i Carles Puigdemont– que han llogat un tren perquè el màxim nombre de ciutadans puguin participar en la convocatòria sobiranista. La iniciativa està tenint molt d'èxit.

Aquest pas de Convergència s'emmarca en la lògica del que es va aprovar en l'últim congrés, quan el partit d'Artur Mas es va comprometre a treballar per promoure “el debat en el si de la societat per construir l'estat propi que ens garanteixi la pervivència com a nació”.

Ahir, el president de Nous Catalans, Àngel Colom (CDC), recordava que totes les reivindicacions tenen “cabuda” en aquest acte, però sense perdre de vista que “l'objectiu final” és l'estat propi.

Per contra, el conseller d'Agricultura i secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va descartar la seva presència a la manifestació. En declaracions a Catalunya Ràdio va assenyalar que els partits i les institucions han de quedar al marge per no fer ombra a la societat civil. A més, va ressaltar que l'executiu ja té el seu propi full de ruta, en referència al concert econòmic, mentre que l'ANC planteja “uns altres temes”. També va aprofitar l'ocasió per recordar que a la marxa hi haurà partits o organitzacions que faran altres tipus de demandes que no “s'adiuen” amb el plantejament de l'Assemblea. Una clara al·lusió a ICV, que ha assegurat que es manifestarà pels carrers de Barcelona també per expressar el seu rebuig a les retallades del govern.

Arran d'aquesta allau de declaracions, d'aquest pim-pam-pum polític, l'ANC reitera que no canviarà per res el lema de la convocatòria: Catalunya, nou estat d'Europa. Ahir al vespre van mantenir una reunió conjunta amb diversos partits polítics per debatre qüestions més logístiques de la Diada, com ara per exemple la infraestructura dels autocars que estan muntant algunes organitzacions o el paper dels voluntaris.

Fins ara ja hi ha centenars d'autocars llogats arreu del territori. A Girona i Salt, per exemple, l'Assemblea ja ha aconseguit omplir un total de set vehicles.

LA FRASE

Partits i institucions haurien de quedar al marge. El govern ja té un full de ruta marcat
Josep Maria Pelegrí
CONSELLER D'AGRICULTURA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.