Salut

salut

Els metges gironins no deixaran d'atendre els immigrants sense papers

La comissió d'immigració de la Coordinadora d'ONG Solidàries denuncia que el nou reial decret vulnera el dret bàsic que té tot individu a rebre assistència

“Els metges l'únic que hem de fer és aplicar el codi deontològic, és a dir, visitar qualsevol malalt que entra a la consulta. I fer les prescripcions oportunes. I això va a missa.” Així de ferm es va manifestar ahir el president del Col·legi de Metges de Girona (COMG), Benjamí Pallarés, després que la comissió d'immigració de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les Comarques Gironines i Alt Maresme, de recent creació, denunciés públicament, en un acte davant de l'hospital Trueta, que el reial decret 1192/2012 de 3 d'agost limita el dret a la sanitat pública i vulnera drets fonamentals de la persona. “El nou decret no és un problema perquè la Generalitat ja ha dit que no retirarà targetes sanitàries i nosaltres continuarem visitant. I això és vàlid per a tots els col·lectius que el decret pretén marginar d'alguna manera”, va afegir Pallarès. Respecte de les comissions que es crearan per decidir si una persona que no està registrada al CatSalut pot accedir a l'atenció especialitzada, el president del COMG reclama la presència del col·legi perquè els col·legiats gironins puguin fer sentir la seva veu. Amb tot, Pallarés assegura que el nou escenari que s'ha obert arran del nou reial decret només resultarà problemàtic si es porta al terreny polític. “Si ho portem al terreny mèdic no ha d'haver-hi cap problema”, va assegurar.

El metge de família del CAP de Salt Ferran Tamarit es va mostrar menys optimista que el president del COMG i va indicar que si bé, ara per ara, el reial decret –que va entrar en vigor l'1 de setembre– no ha tingut cap repercussió en la tasca assistencial, no saben què passarà quan es vulgui o bé derivar a un immigrant en situació irregular a un especialista o bé se li vulguin demanar uns proves complementàries, com ara un TAC. “Aquest reial decret crea una inseguretat important tant en els pacients com en els professionals i una disfunció en els centres de salut”, va destacar Torrent.

La comissió d'immigració de la Coordinadora d'ONG, formada per nou entitats i els sindicats la UGT i CCOO, demanen a tots els professionals del món sanitari que, en cas de veure's obligats a no atendre una persona perquè no té targeta sanitària, facin objecció de consciència.

El manifest presentat ahir per la comissió té el suport del COMG, del Col·legi d'Infermera i la plataforma Salut i Cooperació de la demarcació.

LES FRASES

El decret serà problemàtic si es porta al terreny polític; en l'estrictament mèdic, no ho serà
Benjamí Pallarés
president del col·legi oficial de metges de girona
La nova normativa crea una inseguretat important als pacients i als professionals sanitaris
Ferran Tamarit
metge de família del centre d'atenció primària de salt

Preocupació entre el col·lectiu immigrat

L'entrada en vigor del nou reial decret causa preocupació entre el col·lectiu immigrant, segons va reconèixer ahir Rosalie Belentougri, de l'associació Dones Endavant, de Girona i Salt. Així, és previst que ben aviat se celebri una reunió entre diferents associacions d'estrangers per tractar d'aquest tema que pot afectar potencialment a les immigrats que es troben en una situació irregular. Amb tot, Belentougri també va deixar clar que, en el cas de trobar-se amb obstacles a l'hora de rebre assistència sanitària, el col·lectiu buscarà vies alternatives per accedir-hi, com ara utilitzar la targeta sanitària d'una altra persona. Les persones que viuen a Catalunya i que encara no tenen la targeta sanitària tenen sis mesos per regularitzar la seva situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.