Societat

Una caricatura de Mahoma nu fa revifar la flama islamista

El setmanari satíric francès publica dues imatges del profeta

El govern d'Hollande qualifica de provocació els dibuixos

Ordena el tancament d'ambaixades i escoles divendres en més de vint països musulmans

El ministre de l'Interior francès, Manuel Valls, va rebre dimarts al migdia la portada que el diari satíric Charlie Hebdo publicaria l'endemà. La primera ordre que va sortir del seu despatx va ser que es protegís la seu del setmanari de possibles atacs. La revista tornava a il·lustrar el profeta Mahoma. En portada, el títol de la pel·lícula Intocables 2 servia de paraigua al dibuix d'un jueu ortodox que porta en cadira de rodes un musulmà integrista, mentre tots dos avisen que amb ells “no es pot fer broma”. En pàgines interiors, la publicació satírica va més enllà, amb dibuixos de Mahoma despullat, acompanyat d'un text palmari sobre les revoltes viscudes durant els darrers dies al món islàmic, avivades per la pel·lícula americana La innocència dels musulmans, que retrata el profeta: “No hi ha res a negociar amb feixistes. La llibertat de riure'ns d'ells sense límits ens la donava la llei. Ara, la violència sistemàtica dels extremistes també ens la dóna. Gràcies, colla de cretins.” Signat Charb, director de la revista.

Ahir al matí, amb la revista batent rècords de vendes als quioscos, el govern francès va reaccionar a través del seu ministre d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, programant el tancament d'ambaixades, consolats i escoles en més de vint països per divendres que ve, dia d'oració dels musulmans en què acostuma a haver-hi les manifestacions més multitudinàries i violentes. Després de l'assassinat de l'ambaixador nord-americà a Líbia i la demanda d'Al-Qaida que continuïn els atacs, l'executiu francès es va curar en salut i en alguns països, com per exemple Tunísia i Indonèsia, tots els centres de representació francesa es van tancar ahir mateix i fins dilluns que ve. A França, on viuen prop de sis milions de musulmans, també s'esperen manifestacions aquest cap de setmana per protestar contra les ofenses a Mahoma, tot i que el govern denegarà els permisos de manifestació per aquest motiu. “Aquestes manifestacions no estan autoritzades”, va avisar ahir el primer ministre Jean-Marc Ayrault.

Aquest episodi no és el primer ni l'últim conflicte que obre el setmanari satíric, germà gran de revistes com ara El Jueves, amb la comunitat musulmana. Tot just l'any passat, va dedicar un número especial, titulat Charia Hebdo, en què convertia Mahoma en el cap de redacció de la revista per honrar la victòria dels integristes en les eleccions de Tunísia. Com a resposta, la seu del setmanari va ser incendiada. Si aquella vegada el govern de Sarkozy va defensar inequívocament la llibertat de Charlie Hebdo, aquest cop sembla que l'executiu d'Hollande juga a les ambigüitats morals. El ministre Fabius, que ahir feia precisament una visita al Caire, va “condemnar” les caricatures argüint que està “en contra de les provocacions en aquesta època hostil”, mentre el primer ministre Ayrault reclamava “evitar tot excés en el context actual”.

LA FRASE

La llibertat de premsa és una provocació
Charb
Director del setmanari satíric ‘Charlie Hebdo'

LA DATA

02.11.11
Els locals
del setmanari satíric francès van ser incendiats per haver publicat unes caricatures de Mahoma.

Crida a matar nord-americans

Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) va instar ahir els musulmans a matar els representants nord-americans que estiguin als seus països, en resposta a la pel·lícula La innocència dels musulmans, de producció nord-americana i egípcia, que parodia el profeta Mahoma. “Animem tots els musulmans a continuar manifestant-se i a intensificar les seves protestes, així com a matar i expulsar els ambaixadors i representants nord-americans per netejar la nostra terra de la seva debilitat”, diu el comunicat. A més, pel que fa a la mort de l'ambaixador dels Estats Units a Líbia, considera: “És el millor regal que podíem fer a aquesta arrogant i injusta administració.” Des que es va fer públic el film, els musulmans s'han manifestat en 32 països. L'activista copte nascut a Egipte però resident als Estats Units, Joseph Nassralla, que va cedir els seus estudis de televisió a Califòrnia per gravar la polèmica pel·lícula, ha denunciat en el seu bloc que va ser enganyat pel productor sobre el contingut del film. En un comunicat, Nasrralla –destacat activista antiislàmic– va assegurar que és víctima de “desinformació i desprestigi”, i que el productor Nakoula Basseley va alterar el contingut de la pel·lícula sense el seu coneixement. Nassralla, que va ser interrogat per la policia, ara està en parador desconegut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.