Economia

Empreses

Conflicte laboral

Treballar per amor a l'art

Els empleats de la tèxtil Gallostra, de Pineda, propietària dels mitjons Pocholo, comencen una vaga perquè fa dos mesos que no els paguen

Dels 126 empleats molts són matrimonis que han de viure dels estalvis

Els 126 empleats de l'empresa tèxtil Gallostra SA, amb seu al polígon industrial de Pineda de Mar, ahir no van treballar. Tornaven d'un període d'inactivitat obligat deu dies després que es tallés el subministrament elèctric de la fàbrica per impagament. La firma ja disposa de llum, però la plantilla va decidir ahir que ja s'havia travessat una línia vermella, i va exigir explicacions de la direcció per la incertesa del futur de l'empresa.

“Fa dos mesos i mig que la gent no cobra i la situació s'ha tornat insostenible per a moltes famílies”, afirmava ahir el president del comitè d'empresa, José Carlos Gallarín, davant una cinquantena de persones reunides a l'entrada de la fàbrica. La resta eren dins, al costat de les màquines aturades. “Fa mesos que els treballadors suportem unes condicions laborals complicades, amb reducció de jornada, però l'últim sobre que vam rebre va ser el de la paga extra. Els sous del juliol i l'agost no s'han pagat i no confiem que el setembre sigui diferent”, es lamentava. Per Gallarín, l'angoixa entre els empleats augmenta dia a dia perquè no se sap si la firma de mitjons té possibilitats de continuar. “Hem parlat amb responsables i, fins ara, l'empresa ens ha dit que o arriben inversors de fora o s'haurà de fer un concurs de creditors”, avança, i hi afegeix: “Ens asseguren que no hi ha diners, però creiem que hi ha hagut una mala administració.” Gallostra va presentar al maig un expedient de regulació que afectava 34 empleats.

El comitè d'empresa va proposar prejubilar dotze treballadors i va defensar la viabilitat econòmica de l'empresa, però no hi va haver acord i l'expedient no es va executar.

Després de més de 150 anys d'història i 40 en la ubicació actual, Gallostra és un dels últims “gegants” tèxtils que queden a la zona nord del Maresme. Molta gent que hi treballa hi és des de fa entre trenta i quaranta anys, i bona part són matrimonis, fet que planteja un futur encara més negre si l'empresa decideix tancar. “Hi ha situacions tràgiques, famílies senceres en què no entra ni un euro des de fa massa setmanes i que no tenen estalvis per afrontar el dia a dia. Això és indecent”, comenta un dels membres del comitè, Paco Borrallo. El probable tancament de Gallostra, si s'acaba fent efectiu, representaria un cop dur per a l'economia de Pineda de Mar, molt diversificada però amb un dels percentatges d'atur més alts de la comarca i que va superar el 19% el mes d'agost passat.

Treballadors i direcció de l'empresa es van reunir ahir a la tarda en una trobada que s'esperava que fos definitiva per determinar què passarà amb la firma tèxtil. Alguns ja donaven per acabada la història de la fàbrica. “Sap molt de greu, perquè hi he treballat tota la meva vida, però prefereixo que tanquin d'una vegada i puguem començar a cobrar l'atur que continuar amb aquesta angoixa que no ens deixa viure”, deia un dels empleats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.