Política

Ruiz-Gallardón avisa Catalunya que si “aparca la Constitució” està aparcant “la seva pròpia legitimitat”

El ministre de Justícia assegura que sense la Carta Magna no existiria la Generalitat “perquè és la que li reconeix la capacitat d'autogovern”

Afirma que el què hauria de fer el Principat “és aspirar a liderar a Espanya perquè té condicions per fer-ho”

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha avisat aquest dijous a Catalunya que si “aparca la Constitució” està aparcant “la seva pròpia legitimitat” , abans que es produeixi la trobada entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Artur Mas, al palau de la Moncloa.

“Sense Constitució no existiria la Generalitat de Catalunya, no existiria el Parlament català perquè és la que li reconeix la capacitat d'autogovern a les comunitats autònomes. Per això, complir la Constitució és defensar les institucions catalanes, i enfrontar-s'hi no vol dir jo m'enfronto al Parlament, a Les Corts i al govern espanyol, però salvo les meves institucions”, ha asseverat Ruiz-Gallardón, en declaracions a la Cadena Ser.

En aquest sentit, ha insistit que l '“autoritat” de la Generalitat de Catalunya “neix de la Constitució” i també el seu “Estatut d'autonomia”. “Per tant, no són normes ni poders que estiguin al marge”, ha emfatitzat.

Sobre l'article 155 de la Carta Magna, que preveu la suspensió d'una autonomia, ha dit que està previst “per a supòsits que no s'han donat mai en la història d'Espanya” i ha afegit que “a dia d'avui” tampoc es donen “perquè no hi ha hagut cap acció legal en contra del que marca la nostra Constitució”.

“No hem de confondre tampoc el que significaria la comissió d'un acte contrari a la Constitució amb declaracions polítiques, al marge que nosaltres les critiquem, que no surten d'aquest espai polític declaratiu”, ha argumentat.

Dit això, ha explicat que li agradaria que Artur Mas fes un “exercici de responsabilitat” i ha afegit que és “molt important tenir la capacitat per identificar els autèntics sentiments dels ciutadans, que no són conjunturalment els que en un moment determinat poden aparèixer en una manifestació amb tots els respectes cap a aquesta, sinó que és el sentiment profund de què és el que necessita Catalunya conjuntament amb Espanya”.

“Catalunya el que hauria de fer és aspirar a liderar a Espanya perquè té condicions per fer-ho. Que Catalunya, en un moment de dificultat econòmica, tiri la tovallola i en lloc d'aspirar a liderar Espanya, al que aspira és senzillament a marcar un itinerari en solitari és una resignació impròpia de la fortalesa de la societat catalana”, ha indicat.

No només és la crisi econòmica

Així mateix, ha dit que el sentiment de secessió a Catalunya no té a veure només amb la crisi econòmica. “És molt important en política saber que quan a un polític li fan l'agenda i no se la fa ell, al final, aquells que li escriuen el guió són els que acaben emportant-se el gat a l'aigua”.

“Això no és l'agenda de CiU ni la d'Artur Mas. No està en el programa electoral amb el qual va comparèixer a les eleccions catalanes. El que jo crec que ha passat aquí és que, desbordat per uns esdeveniments que tenen un component emocional important, en lloc de embridar la situació i fer un exercici de responsabilitat institucional, el que han fet Artur Mas i CiU és sumar-se a una iniciativa que no és d'ells “, ha dit. A més, ha afegit que “això en política sempre acaba tenint un cost molt important”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.