Política

Les vies: referèndum o proclamació parlamentària

Homs assegura que no es pot descartar cap dels dos camins per separar-se d'Espanya

Oriol Pujol espera que Mas presideixi un estat com França o Itàlia

Tancada la via del pacte fiscal, CiU ha d'aclarir el seu full de ruta per arribar a l'estat propi. El portaveu del govern, Francesc Homs, va admetre ahir que sospesen la proclamació parlamentària i la convocatòria d'un referèndum durant la pròxima legislatura. El president de la Generalitat, Artur Mas, explicarà les bases del seu projecte dimarts vinent, durant el debat de política general, en què també podria anunciar l'avançament de les eleccions. Tot i que algunes enquestes han indicat que una majoria àmplia de catalans advoquen perquè es convoqui un referèndum, el portaveu de l'executiu va recordar que hi ha “vies alternatives”, com ara la presa de “decisions en el marc del Parlament de Catalunya”.

Aquesta possibilitat aniria precedida de la celebració d'eleccions anticipades. Uns comicis en què CiU portaria l'estat propi i la construcció d'estructures d'estat en el programa electoral. “No estem improvisant, no estem sobrepassats, no hi ha una onada que passa per damunt de Mas i de CiU”, va remarcar Oriol Pujol, que espera que Mas presideixi un estat com ara França o Itàlia. Si bé la manifestació històrica de la Diada ha accelerat el full de ruta dels convergents, el secretari general de CDC va subratllar que el seu partit treballa des de fa temps en aquesta via i que serà “profundament coherent” amb les passes fetes durant els últims anys, en què CiU ha experimentat un lent viratge cap al sobiranisme.

La celebració prèvia d'eleccions donaria legitimitat democràtica al procés, que els convergents es resisteixen a adjectivar com a “independentista”. CiU es presentaria amb un programa que inclouria l'estat propi, i el Parlament s'hi pronunciaria després. Catalunya no seria l'única nació sense estat que ha optat per la via parlamentària per revestir-se'n dins del continent europeu. L'última a fer-ho va ser Kosova: el 2008 va declarar la independència des de la pròpia cambra legislativa.

Aquesta via estalviaria d'entrada els inconvenients jurídics que podria tenir Catalunya si intentés fer una consulta referendària a la ciutadania. I és que la Generalitat no pot convocar referèndums sense l'autorització del govern espanyol. El Parlament tramita la llei de consultes amb el propòsit d'estalviar aquest requeriment. Però la norma encara no està llesta (està en procés de presentació d'esmenes dels partits) i el govern espanyol podria impugnar-la al Tribunal Constitucional i demanar-ne la suspensió.

No obstant això, la via del referèndum té l'avantatge que ja s'ha iniciat un procés d'independència coetani: l'escocès. “El Regne Unit està donant una lliçó de democràcia”, va sentenciar Mas dijous. El president de la Generalitat apel·lava amb tota la intenció a l'exemple del primer ministre britànic, David Cameron, que ha donat el sí al referèndum que propugna Alex Salmond per intentar desactivar l'ànim secessionista dels escocesos sense privar que s'expressin a les urnes.

“Un govern com l'espanyol, per molt que s'expressin algunes veus, no té més marge que moure's en el marc europeu i democràtic, i això és el que ens dóna confiança en el camí que hem de començar”, va garantir Homs durant un matí de tour radiofònic. El portaveu de l'executiu també va negar que Catalunya hagi de sortir de la Unió Europea si s'independitza com ha reiterat el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo. Homs va assegurar que la tesi de Margallo “no té fonament” perquè per ara no existeix cap antecedent d'un país que n'hagi quedat fora ni el procediment per expulsar-lo. “No hi ha ningú que t'ho sàpiga contestar”, hi va afegir. La Generalitat defensa que el govern espanyol fa aquestes afirmacions per generar “una certa inquietud” entre els catalans. Els d'Artur Mas confien que l'exercici democràtic i pacífic, i la internacionalització del conflicte puguin garantir la solvència del procés. “Catalunya té futur”, va proclamar Homs.

Treballem perquè un dia el president de Catalunya presideixi un estat propi
Oriol Pujol
SECRETARI GENERAL DE CDC

LES FRASES

El camí està clar, la determinació està feta, això no té retorn
Francesc Homs
portaveu del govern

LA DATA

25.09.12
Debat
de política general.

L'HORA

16.00
Discurs
d'Artur Mas.

Duran defensa l'execució de la “sobirania fiscal”

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va defensar ahir que Catalunya necessita tenir “sobirania fiscal”, malgrat el cop de porta de Mariano Rajoy a negociar que el país recapti i gestioni tots els impostos. “Cal fer un pas endavant, un pas ferm, que depengui més de nosaltres que de les institucions de l'Estat”, va argumentar. Fins ara Duran havia defensat la consecució de la hisenda pròpia per la via del pacte. Però, un cop tancada la possibilitat d'arribar a un acord amb el govern espanyol, advoca perquè el govern la desenvolupi.

Ara bé, el líder d'Unió alerta que per aconseguir que l'Agència Tributària de Catalunya recapti i gestioni els impostos dels catalans caldrà la “complicitat de la ciutadania”: des del “món empresarial” fins als “assalariats”. Perquè, si quan es demani als ciutadans que hi vagin a pagar els impostos no ho fan, la mateixa societat “estarà fixant els límits de la seva ambició nacional”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha situat el projecte de la hisenda pròpia com una primera “estructura d'estat” que necessita el país. Amb aquest objectiu, el govern va promoure dimecres un conveni entre l'Agència Tributària Catalana i les diputacions. Duran va lamentar que Rajoy no hagi volgut “ni sentir a parlar” d'una reclamació que defensa un 75% dels catalans.

“Ningú no podrà dir que no ho hem intentat”, va escriure Duran en la seva carta web setmanal. El secretari general de CiU també va fer una crida perquè ningú tingui“pànic” davant les invocacions constants de l'Estat al compliment de la Constitució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.