Política

AGUSTÍ CERDÀ

PRESIDENT D'ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ

“És l'hora de plantejar l'estat valencià”

optimisme · “Catalunya és un model a seguir, i si aconsegueix la independència tindrà molta influència al País Valencià”

Agustí Cerdà és la cara més visible de l'independentisme al País Valencià. El líder d'ERPV va ocupar un escó al Congrés dels Diputats durant la primera legislatura de Rodríguez Zapatero, a qui li va dir mirant-li directament als ulls: “Jo no sóc espanyol.” Va assistir, com tots els anys, a la diada.

El País Valencià ha viscut amb molta intensitat i expectació els últims moviments de la política catalana. Formacions com ara ERPV confien que els aires d'independència s'estenguen cap al sud.

Quines possibilitats té el País Valencià de viure una diada com la de Catalunya?
Immediatament, poques; en som conscients. Ara bé, pensem que som una nació perquè històricament hem estat barrejats. Els nostres territoris sempre han influït l'un sobre l'altre. Catalunya és un model i, si aconsegueix la independència, poca o molta influència tindrà al País Valencià. I l'Estat espanyol voldrà intervenir en l'afer i tractarà que no passe de Vinaròs.
Quan preveu que la independència estarà en l'agenda de
la política valenciana?
El sentiment independentista valencià expressat a les urnes arriba a un 0,5 %.Tot i això, la remor persisteix, l'independentisme està implantat i va fent camí. A més, tenim un factor a favor, i és que el moviment camina unit al País Valencià. Ara bé, crec que hem de plantejar les coses de maneres molt diferents a com ho hem fet fins ara.
Insinua la creació d'un estat
valencià?
Sí, malgrat que algú puga pensar que és una utopia. Fa vint anys també ho pensaven de Catalunya i després d'aquest temps hem demostrat que no sols podem governar una autonomia, sinó un estat. En el nostre cas, què serà? El que vulga el poble valencià, però nosaltres oferim una via política viable, possible, que dóna discurs i solucions als problemes del país. La resta són pegots i apanyos.
Un estat propi revertiria l'actual situació econòmica?
Fins ara, hem jugat al parxís, primer amb el roig, després amb el blau, ara amb el verd, i no hem guanyat mai, doncs igual toca canviar de joc. Dins d'Espanya els nostres problemes han tingut solució? No, s'han agreujat, ergo plantegem altres solucions. Què hi ha en el nostre imaginari? Fer un País Valencià de benestar i progrés. Dins d'Espanya? Cada dia més inviable, des del nostre punt de vista. Fora d'Espanya? Pensem-hi.
I quines relacions tindria amb l'estat català?
Jo sóc catalanista i vull la reunificació dels Països Catalans, però ells no necessàriament han de ser el que vulguen els valencians. Els valencians poden dir no a Espanya i crear el seu estat. El fet que Catalunya puga ser independent ens ha de fer plantejar què farem nosaltres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.