Societat

llengua

Martí Gasull, fundador de Plataforma per la Llengua, mor en una allau al Nepal

Vuit alpinistes més també van perdre la vida en l'accident a l'Himàlaia i set estan desapareguts

L'activista català era un apassionat de l'alta muntanya

“Martí Gasull, sens dubte en aquests moments el principal activista i lluitador per la llengua catalana al nostre país (...) Compromès amb la llengua, la cultura catalana, i prou conegut per la seva humanitat i compromís en la lluita pel nostre país.” És la definició del fundador i principal activista de la Plataforma per la Llengua en un comunicat que va fer ahir aquesta entitat en confirmar-se que Gasull era un dels nou alpinistes morts en una allau que va escombrar dos campaments al mont Manaslu (Nepal), a 8.163 metres, i en què també dóna el condol a la seva família.

Partits, entitats i sindicats també van expressar el seu profund condol per la pèrdua de Gasull. “Era un activista convençut i un promotor de la llengua entusiasta”, va dir ahir el filòsof i escriptor Josep Maria Terricabras, membre del consell consultiu de la Plataforma,

Gasull, de 43 anys i llicenciat en filosofia i en filologia clàssica i membre de la Unió Excursionista de Catalunya, a Gràcia, havia fet ascensions a grans serralades, com ara l'Himàlaia i els Andes, així com als Alps i el Pirineu. “Bé, com sabeu, fer un 8.000 era i és el meu somni”, va escriure Gasull el 2010 al bloc creat pel seu germà Bernat per animar-lo en els seves ascensions. Aquell any, al final, va haver d'abandonar la seva expedició al Nepal.

L'accident d'ahir al Manaslu, el vuitè cim més alt del món, va passar cap a les 4.30 h (les 0.45 h, hora peninsular). L'allau es va originar a 7.400 metres en el campament 3 i va anar fins al campament 2, on era Gasull (a 6.600 metres d'altura) i el va sepultar. L'activista català escalava en solitari junt amb el seu xerpa nepalès, que va sobreviure.

El recompte de persones mortes, desaparegudes i rescatades anava canviant en funció dels resultats dels equips de rescat. A última hora, el balanç era de nou morts –quatre dels quals, francesos– i set desapareguts –tres d'ells de l'Estat francès, també–. Als campaments, a més hi havia alpinistes italians i alemanys, a banda dels xerpes locals.

Segons el ministeri de Turisme nepalès, 231 alpinistes estrangers van rebre permisos per escalar el Manaslu durant la tardor, que acaba al novembre. Amb Gasull, ja són 25 els alpinistes de l'Estat espanyol morts a l'Himàlaia en quatre dècades.

És molt dolorós perquè vénen temps difícils però feliços i el necessitàvem molt
Muriel Casals
presidenta d'òmnium cultural
Era un activista convençut i entregat, un símbol de referència i un promotor entusiasta
Josep Maria Terricabras
filòsof i escriptor

“Necessitem recuperar l'estima pel català”

Aquest estiu, Martí Gasull escrivia un article en què feia una crida a fer-se socis de la Plataforma per la Llengua (ja en tenen 4.000). “Són moments complicats per a la llengua, especialment per les contínues agressions que el català rep al llarg del domini lingüístic”, hi afirmava Gasull, que afegia: “Necessitem recuperar l'autoestima i l'estima pel català, l'única llengua mitjana d'Europa amb una anomalia lingüística evident i una discriminació clara”. De la Plataforma, hereva de La Crida, en deia: “No és prou coneguda perquè ens hem dedicat a treballar més que a fer grans proclames.”