Opinió

Ca montes

Votarem

Podem fer possible l'impossible. I votar el 25-N serà el següent pas

Serà el 25 de novembre: votarem. Ho farem en unes eleccions i triarem per tant i per força aquest partit o aquell. Això passa sempre però aquesta vegada votarem també alguna cosa més. Perquè en cada papereta que dipositem a les urnes votarem independència o votarem Espanya. De forma amable, democràtica, transparent i comptable. I aquesta és una enorme diferència, radical, que separa aquestes eleccions de qualssevol altres i que les converteix literalment en una cita històrica i irrepetible.

L'Onze de Setembre, centenars de milers de catalans ja vam votar amb els peus i vam provocar un autèntic terratrèmol polític. Però ara això cal rematar-ho amb les paperetes o valdrà de ben poc. Aquest és el camí que el món entén i aquest és el camí que hem de transitar. El 25 de novembre posarem a l'urna la papereta i comptarem quants som. Això, de forma bàsica i esquemàtica, és la democràcia.

El 25 de novembre, això ja ho sabem ara, hi haurà una sèrie de partits que ens representaran, als qui ens vam manifestar l'11 de setembre. Per sort podrem triar entre ells, en funció de les nostres preferències ideològiques i espere i m'agradaria molt que tots entenguem que, encara que els votarem per separat, arribat el moment sabran sumar les nostres forces i les nostres paperetes a favor del país. I que ho faran allà on cal: al Parlament.

He usat a posta l'expressió votar amb els peus. No sé si la recorden. La van usar a Alemanya el 1989 quan milers de ciutadans de la RDA van començar a fugir del país pels passos de frontera que l'antiga Txecoslovàquia havia obert amb occident. Aquell va ser un moment clau de la història d'Europa i d'Alemanya, que va acabar amb un canvi major de la política continental. Va caure el mur, els ciutadans de la RDA van votar i les dues alemanyes van acabar per reunificar-se. Poca broma.

Aquell vot amb els peus va ser un primer pas per fer possible l'impossible, però va necessitar dels passos subsegüents perquè la realitat s'adequara al desig del país. Doncs bé, ara som nosaltres en aquell punt: podem fer possible l'impossible. I votar el 25 de novembre serà el següent pas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.