Ciència

MARCUS DU SAUTOY

MATEMÀTIC

“Les matemàtiques les entens si t'embrutes les mans”

Marcus du Sautoy (Londres, 1965) és catedràtic de matemàtiques a Oxford. A més, ha impartit cursos a diverses universitats. Músic i melòman, Du Sautoy és un dels grans divulgadors d'aquesta ciència amb fama d'àrida. Ho fa amb històries atractives. Ara, l'editorial Acantilado publica l'últim llibre: ‘Los misterios de los números'. Abans ja va editar ‘La música de los números primos' i ‘Simetría'
Les matemàtiques
són el llenguatge
de la natura, no
una invenció per
turmentar escolars
Molta gent només usa les quatre regles tota la vida. Per què han d'aprendre més matemàtiques?
He, he! Les quatre regles són la gramàtica de les matemàtiques, però amb això passa com amb la música, que és molt més que escales i arpegis. Els matemàtics som alguna cosa més que aritmètics.
Sí? Com ara?
Els matemàtics trobem patrons. Aquesta és una habilitat essencial per a qualsevol persona que es vulgui moure pel món. Si trobes pautes pots entendre el passat i fer prediccions. Això et dóna llibertat.
Les matemàtiques són una ciència antipàtica per a molts. Per què?
Crec que és perquè no se'ls ha explicat les històries més emocionants de les matemàtiques. Al meu llibre intento fer una mica de manifest: les matemàtiques són tan emocionants com la música i la literatura. Si t'adones de debò del que són, t'hi acostes molt més.
Per què es dedica a la divulgació de les matemàtiques?
Per a mi, com a científic, hi ha dues coses molt importants. Primer: fer descobriments que ajuden a explicar fets. Segon: comunicar-los. Un descobriment només té vida pròpia si el comuniques. La propera generació de matemàtics resoldrà grans problemes si els sabem engrescar.
La presenta com una disciplina engrescadora, però requereix esforç.
Cert. Les matemàtiques són dures i difícils, però també això és una de les seves qualitats. Jo gaudeixo dels problemes difícils perquè quan els soluciones et sents més satisfet. Una cosa massa fàcil és avorrida. No hauria d'espantar-nos que les matemàtiques siguin difícils.
Per què són tan importants els
números primers?
Perquè són els maons amb els quals es construeixen els números. Són com els àtoms de la matèria.
Són importants, però encara no
els coneixem del tot...
N'hi ha infinits. I no podem fer-ne una llista. Hem de buscar alguna pauta per entendre com estan distribuïts aquests nombres enmig de tots els altres. Però és molt frustrant, perquè aparentment són aleatoris.
És veritat que hi ha cigales abonades als números primers?
Sí. És extraordinari. L'estiu passat vaig tenir la sort de veure-les a Nashville, Tennessee. Surten del terra cada 13 anys. Ni abans ni després. D'altres ho fan cada 17 anys. És un misteri apassionant.
Per què ho fan?
Al llibre explico la hipòtesi que així s'escapoleixen dels depredadors, que tenen altres cicles de vida.
Com és que aquests cicles matemàtics són a l'instint animal?
Les matemàtiques són la descripció del món que ens envolta. Són el llenguatge de la natura, no una invenció per turmentar escolars. A més, descriuen les formes que gasten menys energia.
Al llibre hi ha constants referències a pàgines web i codis QR...
Volia un llibre interactiu. Les matemàtiques no són un esport d'espectadors, de veure'l i prou, sinó que hi has de jugar. Les matemà-tiques les valores, les fas i les entens si t'embrutes les mans.
Per exemple?
Amb allò de les cigales em vaig inventar un joc perquè el lector vegi que li passaria si fos cigala i no triés un número primer.
És cert que a la Cinquena de Beethoven hi ha un missatge xifrat?
No va ser Beethoven, sinó els aliats, que durant la Segona Guerra Mundial es van adonar que les primeres notes de la simfonia, en Morse, equivalien, a la lletra V, de victòria.
Què va ser el primer per a vostè, les matemàtiques o la música?
A l'escola vaig començar a aprendre a tocar la trompeta i gairebé alhora vaig tenir un professor que em va explicar històries que em van fer interessar per les matemàtiques. Encara ara escolto molta música quan investigo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.