Política

Unitat nacional escapçada

La CUP declina l'oferta d'Esquerra per participar en la cimera independentista d'avui i Rcat és dubte

Solidaritat i Democràcia Catalana sí que hi seran, però la possible coalició encara continua lluny

La trobada,que s'havia de fer a la seu d'ERC, se celebrarà al Parlament després que SI reclamés un canvi de lloc

Avui al Parlament es viurà l'enèsim intent per unir l'independentisme amb vista a unes eleccions catalanes. Un intent que ja comença escapçat perquè la CUP ha declinat assistir a la cimera de les forces sobiranistes, convocada per Esquerra, i Reagrupament serà dubte fins a última hora. Els reagrupats es reuniran a primera hora del matí per prendre una decisió. Solidaritat i Democràcia Catalana sí que hi participaran. Aquesta trobada es pot interpretar com un primer pas, però la possible coalició està encara a les beceroles.

Aquest estira-i-arronsa, en alguns moments s'apropa més a un sainet que no pas a negociacions amb cara i ulls. Des de fa dies, els diferents partits s'estan reunint per separat, però ERC va decidir fer seure tots els implicats en una mateixa taula. Dimarts a la tarda, la secretària general, Marta Rovira, va enviar una carta a Solidaritat, la CUP, Reagrupament i Democràcia Catalana per explorar “vies d'entesa i de col·laboració de present i de futur”.

El primer repte és provar de teixir la coalició, però els republicans, sabedors de la dificultat d'aquesta opció, també treballen amb la idea de bastir ponts amb vista a la pròxima legislatura o altres conteses electorals. Com recorden fonts d'aquest partit, Bildu va trigar més d'un any a articular-se.

Però la resposta de la resta de partits ha estat desigual. En un primer moment, els solidaris es van mostrar molestos amb la convocatòria, perquè afirmaven que se n'havien assabentat pels mitjans de comunicació. Però, de mica en mica, els ànims es van anar calmant i els d'Alfons López Tena aniran a la trobada. Això sí, van reclamar que la cimera, que s'havia de fer a la seu nacional d'ERC, se celebrés al Parlament, “la seu de la sobirania del poble”, cosa que els republicans van acceptar. Però SI va més enllà i demana que la cimera d'avui sigui “definitiva” per saber si hi haurà entesa o no. Des d'ERC no es posen tanta pressió tenint en compte que el termini s'acaba l'11 d'octubre.

L'altre actor que ha confirmat la seva presència és Democràcia Catalana, el partit de Joan Laporta, tot i que l'expresident del Barça no hi podrà ser per motius professionals.

Reagrupament, per la seva part, es mou entre dues aigües. Els de Joan Carretero advoquen per integrar-se en una gran coalició liderada per CiU amb la intenció que Artur Mas i el seu projecte sobiranista surtin “reforçats” el pròxim 25-N. Amb aquesta nova filosofia s'albira difícil que es pugui repetir el pacte que van signar amb ERC per anar junts a les eleccions espanyoles. Avui no està clar si es presentaran al Parlament, perquè a primera hora del matí es reuneix la seva permanent per adoptar una posició formal.

El procés intern de la CUP

A través d'un comunicat, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va anunciar ahir que no assistirà a la reunió independentista per respecte al “debat intern” que tenen sobre si es presentaran o no a la cita electoral. El dia 13 d'octubre celebraran una assemblea general en què tots els adherits votaran per una o altra opció. El resultat és incert, però a hores d'ara tot fa pensar que estan més a prop del sí que del no. Per exemple, un dels que ja s'han mullat públicament és el regidor de Berga Francesc Ribera, Titot, que a través del seu compte al Twitter manté que la CUP hauria de participar en el 25-N. Un altre grup favorable a aquesta via és la territorial de les comarques gironines.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.