Política

L'Estat recorda als inversors que pot liquidar l'autogovern

Un document del Tresor, en anglès, invoca l'article 155 de la Constitució

Rajoy garanteix que, si cal, l'executarà

L'ofensiva de l'executiu espanyol per garantir que els territoris compliran el dèficit no s'atura. Després d'haver permès que l'estructura descentralitzada de l'Estat provoqués tota mena de recels entre els mercats i a la UE, ara el govern del PP s'ha de passar tot el dia justificant-se i garantint que té la paella pel mànec: concretament, disposa de l'article 155 de la Constitució, que permet la intervenció directa d'un territori “que atempti greument contra l'interès general d'Espanya”.

L'endemà mateix que la conferència de presidents ratifiqués un acord de mínims que, al cap i a la fi, corrobora que els territoris accepten l'ofec fiscal al qual se'ls sotmet, i que La Moncloa usa per donar una imatge d'unitat contra el dèficit, el Ministeri d'Economia feia públic un document –destinat als inversors– i en el qual s'invoca l'article de la carta magna per acabar-los de tranquil·litzar. Així, recorda que l'Estat intervindrà si un territori no compleix el dèficit de l'1,5% per enguany i del 0,7% per l'any vinent. Uns barems que Artur Mas ha criticat durament perquè els considera “injustos i deslleials”.

Ressò de Mas

De fet, coneixent que els missatges que ara surten de la Generalitat tenen força ressò internacional, el govern de Mariano Rajoy confia a contrarestar-los deixant clar que, més enllà de les protestes que puguin escoltar des de les institucions catalanes, les administracions estan obligades a complir el dèficit o l'alternativa és la suspensió de l'autogovern.

Ofensiva internacional

El document, de 39 pàgines i escrit en anglès, porta el segell del Tresor Públic, i s'hi descriu la situació econòmica estatal. S'ha confeccionat expressament per acompanyar la gira que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, realitzarà per atreure inversions. En un dels apartats se cita la llei d'estabilitat i se subratlla que, en un cas extrem, la normativa espanyola permet una “intervenció directa” per liquidar l'autogovern.

En un moment de convulsió política, com la que està provocant l'anunci de Mas de plantejar un referèndum sobiranista, l'article 155 també ha estat suggerit des de La Moncloa –si bé l'amenaça no s'ha arribat a fer pública– com un dels elements de què disposa en el supòsit que es materialitzi una consulta desautoritzada pel Tribunal Constitucional. En tot cas, qui no es cansa d'evocar-lo és la líder d'UPD, Rosa Díez. Ahir tornava a recordar a Rajoy que té la potestat d'executar-lo.

Mas-Colell intenta calmar els empresaris

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va defensar ahir la necessitat que s'arribi com més aviat millor a una situació política que permeti fer amb “normalitat'' una consulta sobre la independència. Hi va afegir que el govern espanyol hauria de fer com el Canadà, que va guanyar el referèndum del Quebec “no insultant'' els quebequesos, sinó protegint inversions i infraestructures. Durant una conferència al Círculo Ecuestre, diversos empresaris van expressar-li “intranquil·litat'' per l'escenari actual. Mas-Colell va deixar clar que no és moment de definir les conseqüències de la independència, sinó de donar resposta al clam de la Diada. Sobre les tensions entre Catalunya i Espanya, que són les que neguitegen els empresaris, el conseller creu que en un futur hi haurà cordialitat. Alguns assistents van demanar que se separi el debat polític de l'empresarial. Va ser el cas del president executiu de Puig, Marc Puig; del director general de Condis, Enric Ezquerra, i del conseller delegat d'Almirall, Eduardo Sanchiz.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.