Política

la CRÒNICA

Els 30 minuts de glòria

Avui fa dues setmanes, Robert Fauria (CiU), president del Consell Comarcal de la Selva, acompanyat del vicepresident, Jordi Orobitg (ERC), i d'un advocat, va anar a la fiscalia per presentar una denúncia per l'estat de l'N-II. No és gaire sorprenent, perquè el mal estat de la via bé val una denúncia a la fiscalia o directament la presentació d'una querella als jutjats. Aquesta decisió, però, va tenir un problema greu de forma que pot dinamitar la unitat interna al territori en la millora de la carretera de la mort.

Gairebé cap dels alcaldes afectats sabia la intenció de la direcció del Consell. Tampoc la majoria dels grups de l'oposició a la institució. Un secretisme només trencat a TV3, a qui van avisar perquè els acompanyés a la fiscalia. En concret el programa 30 minuts, que el diumenge següent emetia un reportatge molt interessant sobre l'estat de la via i els reiterats incompliments del govern estatal. La majoria de polítics de la Selva es van assabentar que el seu Consell Comarcal acudia a la fiscalia asseguts al sofà de casa mirant la televisió.

L'endemà de l'emissió del programa, Fauria i Orobitg convocaven la resta de mitjans de comunicació per anunciar-los el que ja havia pogut veure tothom per TV3. I dimarts passat, vuit dies després de presentar la denúncia, dos dies després de l'emissió del programa, l'endemà de la celebració de la roda de premsa, els grups polítics del Consell Comarcal rebien un correu electrònic amb el text de la demanda, segons han denunciat alguns partits.

Antoni Guinó, alcalde de Maçanet de la Selva, ha estat els darrers mesos una de les veus més contundents contra la carretera de “les corones de flors i les prostitutes”, segons descriu ell mateix. Consultat per El Punt Avui el mes d'abril passat, Guinó ja va proposar que els alcaldes de la zona s'unissin per reclamar responsabilitats penals al govern espanyol per l'altíssima sinistralitat de la carretera. “Els alcaldes ens hem de moure, si les obres començades no s'acaben, hi ha d'haver responsabilitats penals per les morts”, va dir aleshores. Setmanes després d'aquestes declaracions a aquest diari, Guinó, en privat, reconeixia que no es faria, perquè la proposta no havia trobat suports. Per això no és estrany que Guinó fos un dels més sorpresos i enfadats la setmana passada en assabentar-se per la tele que el Consell Comarcal havia tirat pel dret. Bé, no tant com ell proposava, ja que es van limitar a anar a la fiscalia i no a presentar la querella. Fet que tampoc han passat per alt els actors més afectats.

Guinó és només un exemple, perquè la sorpresa i la indignació amb el Consell es van repetir amb altres alcaldes de la zona. Els mateixos que van ser requerits pel Consell Comarcal per anar al Congrés dels Diputats, a fer el “paripé”, segons va admetre algun d'ells. Ara no entenen per què són bons per anar a Madrid a “fer-se la foto” i no per ser almenys informats de la decisió de presentar la denúncia.

Però ja se sap: la tele és molt temptadora. I tothom vol tenir el seu minut de glòria. Encara que sigui provocant un sisme polític a la comarca. I si les eleccions són aquí al costat, cap polític no vol renunciar a aquest minut de glòria. I encara menys, als 30 minuts de glòria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.