Política

Mas, al diari ‘The New York Times': “El nostre ideal és ser part dels Estats Units d'Europa”

El president de la Generalitat sosté que “el no clar” de Rajoy al pacte fiscal ha obligat Catalunya a canviar de direcció

“Hem creat una gran sensació d'esperança entre una gran part de la nostra societat”, assegura

El diari The New York Times publica aquest dissabte una entrevista al president Mas sota el títol A Catalunya, Espanya, Artur Mas amenaça amb la secessió, en què el rotatiu destaca la seriositat amb què es pren el cap de l'executiu català la seva decisió de deixar que el poble català voti en referèndum si ha de seguir formant part d'Espanya. “El nostre ideal és ser part dels Estats Units d'Europa”, destaca Mas. El president català responsabilitza Rajoy d'haver obligat Catalunya a canviar de direcció. “Quan obtens un no clar, has de canviar de direcció”, afirma

El president català assegura que amb els últimes esdeveniments “hem creat una gran sensació d'esperança entre una gran part de la nostra societat” i referma que “el nostre ideal és ser part dels Estats Units d'Europa”. El rotatiu nord-americà indica que una Catalunya independent se situaria per davant d'una dotzena dels 27 països de la Unió Europea per volum de riquesa.

Tot i que reconeix que no hi havia cap garantia d'imposar a Madrid les seves pretensions, Mas subratlla que “el pitjor dels escenaris és no intentar-ho, i el segon pitjor és intentar-ho i no arribar-hi”. El rotatiu destaca la seriositat amb què es pren el cap del Govern la seva decisió de deixar que el poble català voti en referèndum si ha de seguir formant part d'Espanya. Així, destaca també les paraules del president sobre el seu vot favorable a la independència sempre i quan es presentés l'oportunitat, i el desig dels catalans de continuar dins la Unió Europea.

El rotatiu es fa ressò de la convocatòria d'eleccions anticipades pel 25 de novembre, uns comicis que podrien convertir-se, segons diu, en un referèndum no oficial sobre la independència, com a conseqüència de la multitudinària manifestació de l'11-S, on milers de catalans van exigir formar part d'un Estat europeu. En aquest sentit, The New York Times posa l'èmfasi en què Mas assegura que el nou camí encetat “no es tracta d'una ambició personal” i subratlla la decisió del president de deixar la política un cop Catalunya assoleixi la sobirania.

Així mateix, el diari qualifica l'actuació del president d'arriscada políticament parlant per voler aplicar la mateixa tàctica que Madrid utilitza en els seus tractes amb la UE, i és que Catalunya, com Espanya, és “simplement massa gran per fracassar” i donaria lloc a conseqüències calamitoses que ningú vol veure. Per això, subratlla que el gran risc del govern del president Rajoy, que qualifica “d'espremut i pendent d'un rescat europeu”, és no estar en condicions d'apaivagar les demandes de Catalunya.

Finalment i en relació sobre la situació econòmica espanyola, pel president seria aconsellable que el president Rajoy no retardés l'aprofitament de compra de bons i afegeix que “si no tens una altra opció que demanar un rescat, com més aviat ho facis millor”. “Els problemes d'Espanya reemplacen les seves capacitats, per això necessita l'ajut”, afirma Mas, que conclou dient que Espanya sense Catalunya “no és insolvent, però sí més limitada”.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.