Societat

Provocació militar

Un vol suposadament de pràctiques de dos F-18 de l'ala 15 de l'aviació espanyola provoca la indignació a diversos municipis pirinencs i el pànic entre alguns veïns

Els avions van volar a menys de 300 metres de terra i, sobre algunes poblacions, hi van fer girs i un parell de passades

Defensa es disculpa, però diu que són vols rutinaris

Una intimidació, una maniobra rutinària, un error? Tothom pot fer la seva interpretació del vol rasant de dos caces F-18 de l'exèrcit espanyol que dilluns a primera hora de la tarda va sorprendre i, en molts casos, espantar els veïns de diversos municipis del baix Ripollès, la Cerdanya –sobretot la lleidatana–, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i el Berguedà. A les comarques gironines, els van veure o sentir especialment a Ripoll, les Lloses, Campdevànol i Alp. Si és una intimidació, les provocacions del govern espanyol han fet un salt qualitatiu perillós. Si és una maniobra rutinària, els pilots o els encarregats de marcar els exercicis de vol es van equivocar.

Fonts del Ministeri de l'Aire van informar aquest diari que es tractava d'un vol d'instrucció de pilots novells realitzat amb dos caces F-18 de l'ala 15 amb base a Saragossa. Són vols rasants que es duen a terme en zones muntanyoses. Els van qualificar de rutinaris i previstos des de feia temps i cenyits a una normativa molt estricta. En concret, passen a una altura mínima de 300 metres respecte al punt més alt de la zona que sobrevolen i a un mínim de 2 quilòmetres dels nuclis de població. En el cas de Ripoll, van passar a 2 quilòmetres al nord-oest. Això contradiu el que van veure molts veïns. Cal tenir en compte que molt a prop hi ha cims propers als 2.000 metres o que els sobrepassen, com ara el Puigmal. A part, les mateixes fonts asseguren que la meteorologia i el fet que moltes de les poblacions afectades estiguin en una vall va multiplicar la fressa que ja de per si fan aquests avions. En tot cas, van voler demanar disculpes als veïns i van assegurar que l'exercici d'ensinistrament no tenia res a veure amb la situació política a Catalunya.

No ho veien així molts veïns dels municipis afectats, que van denunciar una clara voluntat intimidatòria. Una veïna de Gombrèn va dir que ho corroborava el fet que un dels avions fes un parell de passades sempre a una altura mínima. Aquest extrem va ser confirmat per altres veïns de Campdevànol i Ripoll. Una ripollesa va explicar que va veure com els aparells venien de la zona de la costa i, un cop a sobre el Catllar, feien un gir de més de 90 graus. Una veïna de Campdevànol hi va afegir que “semblava que s'hi recreaven”.

Alguns dels alcaldes consultats es manifestaven indignats, però tots intentaven treure importància a l'assumpte, sobretot després de les disculpes de Defensa. El de Campdevànol, Joan Manso, va ser molt gràfic, ja que va afirmar que, si el campanar de l'església local fa 70 metres i els avions volaven a 300 metres, es pot entendre la sensació de tenir-los a sobre el teulat de casa. Manso va dir que ell havia vist el pilot d'un dels avions. L'alcalde d'Alp, Ramon Moliner, va confirmar que a la Cerdanya també volaven baix. El de Ripoll, Jordi Munell, va dir que només un veí s'havia adreçat a l'Ajuntament per queixar-se. El de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va explicar que divendres passat ja havien vist un parell de caces volant també a una altura baixa i que dilluns un va fer un gir a sobre de la vila. “S'han disculpat, però, si no volien molestar, per què no volaven més alt”, va concloure l'alcaldessa de Llavorsí, Anna Panisello.

LES FRASES

Més enllà d'interpretacions, no és prudent fer aquests vols perquè s'espanta la població
Joan Manso
alcalde de campdevànol (ciu)
Si queda com un fet aïllat, no ens queixarem; si es repeteix, demanarem explicacions
Albert Batalla
alcalde de la seu d'urgell
Aquestes maniobres es fan tres cops l'any, però és la primera vegada que ressegueixen la vall
Joan Bernadas
alcalde de toses (ciu)
Els caces F-18 de l'exèrcit han fet dues passades a una altura molt baixa, i això no és habitual
Ramon Moliner
alcalde d'alp (ciu)

“No sabia com acabaria”

Un veí de Ripoll, Miquel Verbon, va dir que el vol rasant dels F-18 espanyols li van provocar un atac d'angoixa. “Estava amb la família i vaig sentir una fressa que coneixia, però no tan fort; que sabia com havia començat, però no com acabaria”, va indicar. “Després dels fets del Camp Nou, no sabia com podia acabar. Em vaig sentir malament”, va indicar. I hi va afegir: “Qualsevol dia poden venir i, amb una excusa insignificant, provocar una destrossa.” El vol rasant dels F-18 va provocar una allau de comentaris de tot tipus a les xarxes socials. També el van recollir molts mitjans digitals, ràdios i televisions. El més surrealista és el d'Alerta Digital, que informava erròniament que molts militants de partits nacionalistes i independentistes del Pirineu català havien traspassat la frontera esporuguits cap a l'Estat francès.

Retallada de vols de pràctiques

Els vols de pràctiques militars són habituals dins els diversos estaments de l'exèrcit espanyol, perquè els pilots puguin sumar hores de vol i experiència en el maneig dels avions. Però les restriccions pressupostàries provocades per la crisi econòmica també han impactat en la planificació del Ministeri de Defensa i en les hores de pràctiques que poden fer els pilots. Segons fonts militars consultades ahir, els vols de pràctiques tenen uns costos molt elevats, tant per la despesa d'hores que hi destinen els pilots com també pel combustible que es gasta. Per aquest motiu, des del ministeri els últims temps s'ha decidit retallar el nombre de vols de pràctiques que es permeten fer a l'exèrcit i reduir-los de manera considerable. De fet, des d'aquestes mateixes fonts se sorprenien ahir d'aquest cas que hi ha hagut als Pirineus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.