Medi ambient

Medi ambient

Investiguen les causes de la mort d'un dofí a Llançà

El cetaci va ser trobat dimarts a la platja, amb l'abdomen completament obert per un tall net, i li faran una necròpsia

Un dofí mular va aparèixer mort dimarts a la platja de Llançà amb l'abdomen completament obert per un tall net que ha deixat a l'exterior les vísceres de l'animal. Ahir al matí es van traslladar les restes de l'animal a un centre de recerca especialitzat perquè li facin la necròpsia i se'n puguin determinar les causes de la mort. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, està investigant les causes de la mort del dofí. Segons l'entitat Ecologistes en Acció, dues hipòtesis prenen força: la mort per col·lisió amb l'hèlix d'una embarcació, o bé que un pescador l'hagués capturat accidentalment i l'hagués mort abans de llençar-lo al mar. A banda de reclamar una investigació, el portaveu de l'entitat ecologista també admet que el cas és curiós, perquè el tall net del cetaci semblaria descartar que hagi estat esbudellat per l'hèlix d'una embarcació. L'entitat conservacionista reclama que es prenguin més mesures i es doti de més recursos el Parc Natural del Cap de Creus, que disposa d'una extensa àrea marina protegida però de “cap unitat específica de vigilància, així com tampoc d'una norma específica d'ordenació d'usos d'aquesta franja marina”.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va manifestar ahir en un comunicat que, des de l'1 de gener, el departament que dirigeix i coordina la Xarxa de Rescat de Fauna Marina a Catalunya ha recollit 135 animals a la costa catalana, entre els quals hi ha vuit dofins mulars i vint-i-vuit dofins ratllats.

LA XIFRA

8
dofins mulars
han estat recollits a la costa catalana des del de gener per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina.

Una espècie molt protegida

El dofí mular és una espècie molt protegida en l'àmbit europeu que es mou en un hàbitat costaner, a diferència del dofí lliscat, una espècie més abundant, que es mou en zones més allunyades del mar. El Projecte Ninam, una plataforma d'estudi dels cetacis de la conca nord-occidental de la Mediterrània que des del 2004 estudia l'evolució del dofí mular, calcula que la població resident d'aquesta espècie al sector del cap de Creus i els seus voltants és d'uns 150 exemplars. Al llarg de l'any, segons el Projecte Ninam, poden aparèixer de mitjana cinc dofins morts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a