Política

POLÍTICA

La Garrotxa, primera comarca “lliure i sobirana”

El Consell Comarcal n'aprova la moció, amb els vots de CiU i ERC, mentre que el PSC s'absté

La Garrotxa ha estat la primera comarca que ha estat declarada pel seu consell comarcal “lliure i sobirana”. La decisió es va prendre en el ple celebrat dijous. Hi van votar a favor els dos grups que havien presentat la moció corresponent (CiU, en el govern, i ERC, a l'oposició), mentre que els consellers del PSC (a l'oposició) es van abstenir.

El text el va defensar en primera instància el portaveu republicà, Josep Garcia, al qual va ratificar el seu homòleg de CiU, Josep Berga. En la moció -un document similar al que s'ha aprovat en diversos ajuntaments- s'insta al president de la Generalitat “perquè treballi en la formulació i el possibilitar el dret a decidir dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya” i es demana -entre altres qüestions- que el Parlament debati, entre altres iniciatives, la creació d'institucions i serveis propis que fins ara són competència estatal (com ara una hisenda i un banc nacional), la posada en marxa d'una comissió per “comunicar i negociar, amb la comunitat internacional -inclosa Espanya- l'inici del procés d'independència de Catalunya”; “ordenar que tots els cossos policials i militars en territori català hagin de realitzar comunicació prèvia i demanar autorització per a realitzar llurs funcions dins del territori de Catalunya” ; i “demanar l'empara a la UE i l'aportació d'observadors per a garantir que el procés de transició cap a la sobirania ha estat plenament cívic, transparent i democràtic”.

El portaveu socialista, Jordi Valverde, va argumentar l'abstenció del seu grup amb el fet que, malgrat estar d'acord amb alguns punts de la moció, el seu partit defensa l'opció del federalisme, i va posar en dubte la sinceritat d'alguns dels que es declaren sobiranistes. “Junt amb independentistes hi ha oportunistes”, va advertir.

LA FRASE

Manifestar el suport del consell a les organitzacions que treballen en favor de la llibertat i els drets nacionals
Fragment de la moció
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.