Societat

La Unió Europea, premi Nobel de la Pau 2012

La decisió del jurat ha estat unànime, segons ha informat la ràdio i la televisió pública noruega

El comitè que atorga el guardó destaca “les més de sis dècades de contribució a la reconciliació, la democràcia i els drets humans”

La Unió Europea (UE) ha estat guardonada aquest divendres amb el premi Nobel de la Pau per “les més de sis dècades de contribució a l'avanç de la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans a Europa”, segons ha informat el Comitè Nobel del parlament noruec.

El jurat assegura que “l'èxit més gran” de la UE és haver aconseguit que “la pau, la democràcia i els drets humans” hagin arrelat a Europa, i que la “guerra continental”, en referència a la II Guerra Mundial, acabés en “la pau continental”.

La decisió del jurat ha estat unànime, segons han informat la ràdio i televisió pública noruega mitja hora abans que l'acadèmia fes públic el seu veredicte. Val a dir que la UE havia estat nominada per a aquest guardó en diverses ocasions però, fins ara, mai l'havia aconseguit. Noruega, país que entrega el Nobel de la pau, no és membre de la UE.

El guanyador d'aquest premi, dotat amb vuit milions de corones sueques (prop de 930.000 euros), un 20% menys que l'any passat, segueix en la llista del Nobel de la pau a les tres dones que ho van aconseguir l'any passat, la presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf, la també liberiana Leymah Gbowee i l'activista iemenita Tawakkul Karman.

Altres candidats

El bisbe mexicà José Raúl Vera López i els cubans Óscar Elias Biscet i les Dames de Blanc eren també candidats a aquest Nobel de la Pau 2012, així com l'activista pro drets humans bielorús Ales Beliatski i la rusa Lioudmila Alexeeva.

L'última vegada que el guardó el va aconseguir un organisme i no una persona va ser el 1999, quan el Parlament noruec va premiar Metges Sense Fronteres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.