Política

Tocada de crostó

DESFILADA MILITAR

El rei demana explicacions a Rajoy pel propòsit de Wert d'“espanyolitzar” els nens catalans a l'escola

El ministre d'Educació se sent “molt orgullós” del que va dir i censura que el titllin de franquista

Sembla que al rei no l'ha satisfet l'obstinació del ministre d'Educació d'“espanyolitzar” els nens catalans a l'escola. Durant la desfilada militar que va recórrer Madrid amb motiu del Dia de la Hispanitat, el monarca va acostar-se al president del govern espanyol per demanar-li explicacions. José Ignacio Wert, lluny de retractar-se, va declarar que se sent “molt orgullós” del que va dir i que té “tot el suport” dels membres de l'executiu espanyol. També va censurar els que el titllen de “franquista” per voler adoctrinar els alumnes.

Catalunya, així, va centrar el debat polític del 12 d'octubre a la capital espanyola. El diàleg entre Joan Carles I i Rajoy sobre el propòsit de Wert era privat i les càmeres el van immortalitzar des de lluny. El vídeo, per tant, no capta el so però a les imatges es veu clarament com el rei es refereix al ministre i la seva intenció d'“espanyolitzar els catalans” diverses vegades. En un posat seriós, el cap de l'Estat sembla renyar el president espanyol, que respon a la interpel·lació aixecant les espatlles, en un típic gest d'expressió de desconeixement. El to de la conversa s'aguditza fins al punt que el ministre de Defensa, present en una part de la conversa, decideix deixar-los sols.

“Ni una paraula”

Durant la recepció al Palau Reial, Joan Carles I no va aclarir als periodistes si havia renyat Rajoy, i un portaveu de La Zarzuela va negar que parlessin de Wert. Sí que va voler referir-se als catalans Felip de Borbó. El príncep va assegurar que Catalunya “no és un problema” i va demanar que es distingeixi el gra de la palla: el que és l'“escuma” d'aquests dies, amb declaracions encreuades “d'uns i altres”, i la “Catalunya real”. L'hereu del tro és partidari de “rebaixar tensions”.

El ministre d'Educació no està disposat a fer marxa enrere per la indignació que han provocat les seves paraules dins i fora de Catalunya. “Em sento molt orgullós del que vaig dir”, va sentenciar en català. Wert va assegurar que el president i la vicepresidenta espanyols li van mostrar el seu suport en l'última reunió del Consell de Ministres. Soraya Sáenz de Santamaría va aclarir que la funció de l'educació ha de ser aconseguir que els nens surtin ben preparats i siguin coneixedors de la realitat espanyola i del seu territori.

En defensa pròpia

El titular d'Educació es va defensar dels que l'acusen de “franquista”. Considera que, els que ho fan, “o no han viscut el franquisme o no han llegit cap llibre en tota la vida”. El govern de la Generalitat no ha arribat a fer servir el qualificatiu, tot i que el seu portaveu, Francesc Homs, va establir un paral·lelisme entre el discurs de Wert i “el que es deia” durant la dictadura en els llibres de text, tal com va recordar aquest diari. A més, Wert sosté que si la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, pot parlar de “catalanitzar” ell també ho pot fer d'“espanyolitzar”.

Dos mil sis-cents soldats

“La nostra força som tots” era el lema escollit per fer publicitat del 12 d'octubre, després de l'esclat independentista que es va fer evident en la manifestació històrica de la Diada. Rajoy va ser rebut amb indiferència durant la desfilada militar, i en canvi l'anterior president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, havia estat xiulat. L'acte, més auster i breu que en altres anys, va costar un milió d'euros i va durar mitja hora. Hi van participar 2.600 soldats i mig centenar de vehicles militars. La infanta Elena va centrar part de l'atenció de la jornada: no es va asseure a la tribuna amb els reis i els prínceps perquè, després del cas Urdangarín, les infantes ja no representen la Casa Reial.

LA XIFRA

1
Milió d'euros
va costar la desfilada militar del Dia de la Hispanitat a Madrid.
Em sento molt orgullós del que vaig dir
José Ignacio Wert
MINISTRE D'EDUCACIÓ
Confio més en la Catalunya real que en l'escuma que estem veient aquests dies
Felip de Borbó
PRÍNCEP DE GIRONA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.