Política

Navarro acusa CiU de dur els catalans cap al separatisme temerari

El candidat socialista insisteix en la tercera via davant l'independentisme de Mas i l'espanyolització del PP

La cançó que va sonar quan Pere Navarro va tancar ahir la seva intervenció després d'haver estat ratificat com a candidat del PSC a la Generalitat va ser Stand, de Lenny Kravitz. Significa aguantar, estar dret. I això és precisament el que haurà d'intentar el PSC en aquestes eleccions, perquè els sondejos no li auguren uns resultats galdosos. I com ho faran? Navarro ho té clar. A través de tres grans eixos. El primer, incidir en la prioritat de l'educació, el benestar i la salut. El segon, la reforma del sistema fiscal perquè sigui més just. I finalment, l'alternativa real entre el “separatisme temerari” de CiU i el “separador agressiu” del PP. En aquest va esgrimir els arguments ja sentits per activa i passiva a ca els socialistes: avançar en l'autogovern reformant la Constitució per arribar a un acord federal amb l'Estat que permeti avançar sense trencar. “Apostem per renovar la nostra històrica relació amb Espanya per enfortir-la. No volem ni la independència ni l'espanyolització”, va declarar. Navarro va defensar que el PSC ocupa “l'espai central” de la política catalana, i no es va mossegar la llengua en els atacs als seus principals rivals polítics. Sobretot a Artur Mas. A parer seu, tant els uns com els altres atien els extrems per treure'n rèdit electoral, però sense aportar cap solució. Va titllar directament de “fracàs” aquesta legislatura de Mas, ja que ni s'ha sortit de la crisi, ni s'ha mantingut la cohesió social ni s'ha aconseguit el pacte fiscal, a banda de no desplegar l'Estatut.

En vista d'aquesta situació, el primer secretari del PSC va instar CiU a trencar tots els acords que té amb el PP, si tan poc s'entenen. Va recordar que governen junts a llocs com ara la Diputació de Barcelona o Castelldefels.

Per Navarro, Mas es creu un messies que no concreta ni quan, ni com, ni la forma en què s'arribarà a la terra promesa. “Mas diu que ara és moment que tots estiguem amb el president. Això no és el que el país necessita; el que cal al país és un president que estigui amb tothom, de tots”, va dir el socialista, que va concloure que és partidari que es faci un referèndum a Catalunya per poder defensar amb claredat la seva negativa independentista.

LA FRASE

Apostem per renovar la nostra històrica relació amb Espanya per enfortir-la
Pere Navarro
primer secretari dels socialistes i candidat a la generalitat

Només vuit diputats podrien repetir

La llista de Navarro per Barcelona poc té a veure amb la de fa dos anys. Han caigut noms com els de Montserrat Tura, Manuela de Madre, Ernest Maragall o Higini Clotas. Dels 18 diputats actuals, només 8 estan en posició de repetir si almenys es mantinguessin els resultats. Són noms com ara Rocío Martínez-Sampere (5), Jaume Collboni (8), Miquel Iceta (11) o Laia Bonet (15). El fitxatge estrella és el de Maurici Lucena, exassessor de Montilla, com a número 2. També es van corroborar Àngel Ros (cap de llista per Lleida), Juli Fernández per Girona i Xavier Sabater per Tarragona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.