Política

Mas mira a Europa

Exigeix al govern del PP que abandoni les actituds poc democràtiques però rebutja cap analogia amb el cas de Companys

Insisteix en la idea que “la independència clàssica no ens convé” per no haver de sortir de la UE

L'ofensiva del PP contra la independència de Catalunya fa evident que el govern espanyol no deixarà ni un mil·límetre d'espai a les “estructures d'estat” d'Artur Mas. Tanmateix, ahir, el candidat de CiU va explicar el seu pla A, el B i el C. Primer, negociació amb l'Estat; després, una legislació catalana, i, si després de tot això l'Estat prohibeix la consulta, Mas aposta per anar a Europa. “Haurem d'internacionalitzar el conflicte”, opina.

Mas, que ahir va fer un pas més en l'escalada de tensió preelectoral, va prometre que si l'Estat “tomba” la seva reforma de la llei de consultes “haurem d'anar a Brussel·les i als tribunals europeus a explicar que no ens deixen ni tan sols consultar la gent”. Segons va afirmar en una entrevista a Televisió de Catalunya, que es prohibís un referèndum “seria molt fort en termes democràtics”, sobretot dins la Unió Europea i just després de l'experiència de l'acord entre Escòcia i el Regne Unit.

El líder de CiU, per tant, és pessimista amb la reacció d'un Estat controlat ara amb majoria absoluta pel PP malgrat haver estat antics socis de govern. Tanmateix, Mas va insistir en la idea que ell no reclama la independència sinó “una relació d'interdependència amb Espanya i amb la Unió Europea”. El candidat de CiU aposta per fer pedagogia a Brussel·les, Berlín, Londres i París perquè s'entengui el seu argument i assegura ara que “la independència clàssica no ens convé perquè quedaríem fora de la UE”.

Mas, davant la tomba de Lluís Companys, va denunciar que “algunes reaccions del govern espanyol no es corresponen amb un estat democràtic i pacífic”. Les últimes declaracions del ministre Wert i altres dirigents del PP han elevat el to del conflicte. El general a la reserva Manuel Fernández-Monzón Altolaguirre, que va ser portaveu del Ministeri de Defensa, va recordar als catalans “el que li va passar a Companys”. Qualsevol analogia entre el “desafiament” de Mas i l'assassinat del president màrtir va ser rebutjada pel mateix Mas. Tot i que Companys va ser assassinat pel fet de ser president de la Generalitat republicana, Mas descarta que pugui tornar a succeir res similar. “Afortunadament som en un moment en què hi ha democràcia i pau. Esperem que aquest cop el procés de llibertat de Catalunya es faci amb aquestes coordenades”, va etzibar.

“Abans hi havia guerres, afusellaven presidents només per ser presidents de Catalunya; tot això ha passat, hem treballat entre tots per aconseguir la democràcia, i ara hem de trobar sortides entre tots”, va concloure en un to més conciliador. “Diàleg” és justament el que li havia reclamat l'editor i empresari José Manuel Lara, un dels propietaris del diari La Razón.

El 72è aniversari de la mort de Companys el van utilitzar els partits per llançar els seus arguments a favor o en contra de la independència en el marc ja d'una llarga precampanya electoral. El líder d'ICV, Joan Herrera, va criticar durament que Mas no vinculi l'autodeterminació amb els drets socials i, en canvi, sí que va recordar la doble reivindicació social i nacional de la trajectòria política de Companys.

Esquerra, després de celebrar de matinada la seva tradicional Marxa de Torxes, considera que el millor homenatge al president màrtir és culminar el “somni” independentista de Companys. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va reclamar que “en dos anys, el 2014, Catalunya ja pugui ser un país lliure amb un estat propi” després d'haver-se fet la consulta.

Els únics partits que ni tan sols van acudir a l'ofrena d'homenatge a Companys, com és habitual, van ser Ciutadans i el PP. Cap d'ells considera oportú rendir homenatge a l'únic president democràtic de Catalunya condemnat a pena de mort. La candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va aprofitar el dia per marxar al País Basc per donar suport a la campanya del seu company de partit Antonio Basagoiti.

LA DATA

15.10.40
Mor assassinat al castell de Montjuïc
Lluís Companys, després d'un judici sumaríssim del franquisme.
Mas actua com a messies i profeta a la seva terra en lloc de tallar la crisi
Alícia Sánchez-Camacho
candidata del pp a catalunya
No es pot demanar l'autodeterminació mentre es retallen els drets de la gent
Joan Herrera
candidat d'ICV-EUiA
El dret a decidir no l'atura ningú, ni tan sols els exèrcits, els tancs o els canons
Oriol Pujol
president de CiU al Parlament
La crida de Lara en favor del diàleg és molt sensata. És el que necessita Catalunya
Pere Navarro
candidat del psc
No sentim enveja d'Escòcia però sí dels valors democràtics del Regne Unit
Marta Rovira
número dos d'erc
Ara és el moment de seguir al peu de la lletra el mandat de Companys
Núria Cadenes
número tres de solidaritat

72 anys esperant l'anul·lació

Enèsim intent de l'esquerra catalana d'aconseguir l'anul·lació del judici a Companys al Congrés dels Diputats. Els diputats d'ICV-EUiA Joan Coscubiela i Laia Ortiz van registrar ahir una proposició no de llei per exigir al govern del PP una modificació de la llei de la memòria històrica per “declarar nuls de ple dret” els consells de guerra que es van fer durant la dictadura franquista. Aquests falsos judicis van suposar la condemna a mort o la presó de centenars de milers de ciutadans pel fet d'haver defensat “un govern republicà que era legítim i per haver lluitat contra la dictadura franquista”. Coscubiela, en un comunicat, va destacar que l'Estat hauria d'acceptar, passats ja 72 anys, “de forma immediata la nul·litat del consell de guerra que va provocar l'afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys”. Tot i les contínues demandes d'ERC i d'ICV-EUiA a Madrid, els governs del PP i del PSOE no han accedit mai a declarar nul el judici i creuen que declarant-lo “il·legítim” ja n'hi ha prou per a les víctimes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.