Política

El referent escocès

El govern recomana a Madrid que deixi de mirar-se el melic quan parla del procés català i que n'aprengui del cas “exemplar” del Regne Unit

El president envia una carta a Cameron i Salmond per felicitar-los

Mas podria fer un viatge a Europa per difondre la causa catalana

S'imaginen Artur Mas i Mariano Rajoy asseguts en una mateixa taula signant un acord pel dret a decidir semblant al d'Alex Salmond i David Cameron? A hores d'ara és una quimera, perquè l'Estat espanyol està enrocat i complement tancat en banda. “Només fan que insultar-nos”, alertava ahir el portaveu del govern, Francesc Homs. És per això que l'executiu reclama que la Moncloa deixi de mirar-se el “melic” quan parla del procés de Catalunya i s'emmiralli en el cas del Regne Unit, que permetrà que Escòcia pugui preguntar als ciutadans sobre la independència.

Davant d'aquest exemple de “diàleg” que es va viure dilluns a Edimburg, Artur Mas ha enviat una carta al primer ministre britànic, David Cameron, i el seu homòleg escocès, Alex Salmond, per felicitar-los. En la missiva destaca “l'acord històric” amb el qual han donat una lliçó sobre “com amb voluntat de comprensió i diàleg es pot arribar a l'entesa”. Mas assegura que es tracta d'un consens “que transcendeix Escòcia i el Regne Unit per esdevenir un referent en l'àmbit internacional” i deixa clar que Catalunya observarà “amb respecte, atenció i també amb admiració i il·lusió el procés”.

Segons Francesc Homs, aquesta carta és la millor manera de respondre a Alberto Ruiz-Gallardón, que va amenaçar Mas de perseguir-lo amb el codi penal si convoca el referèndum.

En aquest context, Homs va lloar l'actitud de David Cameron, que, tot i estar en contra que Escòcia se separi del Regne Unit, ha deixat que es pugui exercir lliurement el dret a decidir. “Aquest hauria de ser el tarannà que des del món occidental hauria d'inspirar totes les accions”, va afegir-hi.

També va reiterar que el govern sempre té oberta la porta per “dialogar” amb tothom i evidentment amb Mariano Rajoy. Fins i tot va afirmar que Mas estaria disposat a reprendre les converses amb el president espanyol en el mateix “punt” on van quedar, però també va advertir que Catalunya no es quedarà en un “racó esperant asseguda”.

Tot i aquesta “analogia” entre els dos casos, alguns experts consideren que hi ha massa diferències entre Catalunya i Escòcia. L'entitat Sobirania i Justícia recorda que el suport a l'independentisme a Escòcia mai ha superat el 35% i tampoc es pot comparar l'encaix polític del Regne Unit amb el que hi ha a l'Estat espanyol. L'associació manté que el mirall a seguir podria ser la república d'Eslovènia, que va obtenir la seva independència l'any 1991.

Per la seva part, Artur Mas sospesa la possibilitat de fer un viatge a Europa –alguns dels llocs que s'estudien són Brussel·les o Berlín– per explicar les demandes de Catalunya i la intenció de construir estructures d'estat. El viatge es faria abans del 25-N.

Establir alguns paral·lelismes, com el de Catalunya i Escòcia, només porta a l'absurditat
Alfonso Alonso
PORTAVEU DEL PP AL CONGRÉS
Davant del que és Espanya i els seus despropòsits, el nostre referent és l'acord d'Edimburg
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN

Bloomberg a favor del referèndum

La cadena econòmica Bloomberg va publicar ahir un editorial en què qualifica d'“error” que l'Estat espanyol no permeti un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. En l'article penjat al seu web, la prestigiosa televisió nord-americana també exposa que el PP necessita deixar d'impulsar la “centralització i el nacionalisme espanyol” i titlla d'”innecessàriament provocadores” les paraules del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, sobre la voluntat d'”espanyolitzar” els alumnes catalans. A més, ressalta que el govern espanyol hauria de “cedir més control regional sobre les infraestructures, com l'aeroport de Barcelona”. També demana a Mariano Rajoy que es fixi en el Regne Unit per tal de conduir “una secessió legal i ordenada si així ho volen” els ciutadans catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.