cultura

JOHN RALSTON SAUL

FILÒSOF I ESCRIPTOR

“El bon nacionalisme prioritza les persones i el bé comú”

Descrit per la revista ‘Time' com un dels “profetes” del nostre temps, el canadenc John Ralston Saul és filòsof, escriptor i cap del PEN Internacional. El 2005 va avisar del fracàs de la globalització i la necessitat d'actuar per no caure en una crisi profunda. Agut i afable, ens detalla com veu el món a ‘El colapso de la globalización' (RBA).
Cap país prospera amb austeritat. Oblidin-se del deute!
Sóc davant d'un profeta?
Això ho ha dir vostè.
Però, calia ser un pèl visionari per augurar la patacada econòmica?
Només sóc algú que genera idees, potser escandaloses o originals, i per això no deixo indiferent. M'admiren o m'odien.
Per què?
Creo dubte, faig preguntes, exposo arguments, suggereixo possibilitats i... no dono solucions. Les respostes són fàcils. Si volgués donar respostes, seria tan simple com fer-me consultor. El difícil és fer-se les preguntes correctes.
La majoria de la gent prefereix les respostes a les preguntes.
Perquè les preguntes potser empenyen a canviar la teva actuació.
Afirma ja fa temps que la globalització va de baixa. Per què?
S'ha trencat per si mateixa i la gent acabarà avergonyint-se dels idiotes que la van promoure. Ara, com més triguem a reaccionar, més patirem. Per exemple, Espanya les passa magres perquè encara utilitza arguments de la globalització i gestiona la crisi del deute com si només hi hagués una manera de fer-ho.
Què hi podem fer?
Tu també vols respostes, i recorda que la part fàcil són les solucions. El deute es basa en els diners, que són una convenció, no són reals ni es basen en qüestions ètiques o morals. Quan el diner és un obstacle perquè el deute és massa elevat, la convenció no funciona. Aleshores, la gent intel·ligent s'asseu a parlar-ne i canvia la convenció. Que tenim massa deute? Alliberem-nos-en!
Potser hauríem de canviar les lleis.
Les civilitzacions avancen perquè canvien les normes i moren quan el seus dirigents són estàtics. Els països intel·ligents saben que, si la crisi és important, cal fer alguna cosa seriosa per sortir-se'n. I quan dic seriosa no vull dir fer patir la gent. Cap país prospera amb austeritat. Li ho repeteixo: oblidin-se del deute!
Si fos grec, hauria votat per Syriza a les darreres eleccions?
Si fos grec, hauria parat boig. El repte és convèncer els governants per resoldre la qüestió del deute. Els fils de l'economia europea són enrevessats, molt barrocs, perquè els dirigents tenen por de reconèixer els errors.
I quin seria el primer pas?
Admetre que Portugal, Espanya, Grècia i Itàlia tan sols són temes anecdòtics. El pitjor és continuar vivint així perquè estarem malalts la resta de la nostra vida.
I després?
Definir les diferències: alguns llocs són agrícoles, altres més industrials, hi ha grans ciutats... Calen lleis diferents per a llocs diferents.
Després de la globalització, és l'hora del revifament nacionalista?
Els nous nacionalismes són resultat de la negació de les diferències de la globalització, que també es va equivocar en creure que tot havia de passar per l'economia. Això va degradar la ciutadania, la democràcia i la cultura.
I com veu aquest nacionalisme?
N'hi ha de negatius, que promouen el retorn del racisme i el populisme; i de positius, aquells que diuen: potser no som gaire gent però tenim una cultura i una llengua interessants. Per exemple, ciutats com ara Barcelona, Toronto i Melbourne gaudeixen de la seva complexitat. Són divertides sent complicades. En general, les estructures dominants no ajuden a la diversitat, perquè això demana un esforç. Tothom pot ser incomprensible, però el mèrit es fer-te entendre.
Quins ha de ser l'eix del nacionalisme positiu?
La nova era nacionalista ha de prioritzar les persones i el bé comú. La cultura i el llenguatge sense sentiment no són res. Cal fer atenció a les diferents expressions culturals i com poden conviure, perquè la civilització és l'art de conviure amb els altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.