consum
Auge de menús nocturns per atreure clientela Auge de menús nocturns amb preus tancats per atreure més clientela
La crisi obliga molts locals a buscar noves idees per revifar el negoci
La varietat de menjar i uns preus suculents són el reclam més fort per incentivar el consum
La crisi obliga molts locals a buscar noves idees per revifar el negoci
La varietat de menjar i els preus assequibles són el reclam més fort
El menú sempre ha estat una opció molt atractiva per als comensals, ja que ofereix la possibilitat de menjar a un preu econòmic. Fins ara, però, la tendència era que els restaurants oferissin menús només al migdia. Per la nit, els clients havien de recórrer a la carta, amb els maldecaps de no saber quan costarà tot el que s'ha menjat. Amb l'actual crisi econòmica, la tendència ha canviat, i molts restaurants aposten ara per una nova fórmula: oferir menús nocturns.
Al barri de Gràcia, un dels llocs amb més apogeu nocturn, els restaurants ja ofereixen la possibilitat de sopar amb preus tancats. “L'opció del menú és molt atractiva, perquè així la gent sap quan es gasta en total. Necessiten tenir un preu fix. Hi ha la concepció que la carta és més cara”, afirma el propietari de La Caleta de Gràcia, Josep Maria Salat. Aquest local ofereix menús nocturns fins i tot el dissabte a la nit, ja que segons afirma Salat “és un molt bon reclam per atreure més clientela”. Un dels altres restaurants que s'apunten a aquesta tendència és l'SMS Delícies, que té tres menús diferents i, tot i que la beguda no hi va inclosa, els preus són atractius. “Oferim menús per a dues persones. Per només 12 euros poden sopar totes dues”, assegura l'encarregat del torn de tarda del restaurant, Cèsar Fierro. Tot i que s'asseguren com a mínim “un parell de taules cada nit”, es resisteix a oferir menús nocturns durant el cap de setmana.
A La Llavor dels Orígens veuen els menús com “una bona manera que es puguin tastar molts plats”. “Tenim sobretot molts estrangers que volen menjar carns i productes ecològics”, explica el cap de sala, Marc Revilla. Aquest restaurant de cuina tradicional catalana serveix nous menús: el de tast, el de coques de recapte i el farcit, a més dels fixos. “La gent no deixa de sortir, sinó que redueix el seu consum. Abans potser demanaven un menú cadascú i ara decideixen compartir-lo”, sentencia Revilla.
I tot i que molts restaurants encara no s'apunten a la moda d'oferir menús per les nits, Salat ho té clar: “El futur es troba aquí, hem d'incentivar la gent perquè surti amb ofertes que tinguin preus assequibles”.
LES FRASES
Fórmules en temps de crisi
Les crisis sempre són portadores de noves idees, sobretot en el sector de l'oci. Els restaurants busquen ara reinventar-se i oferir novetats per atreure clients i fer front al declivi. Per això, amb la crisi del 1992, tot i que no va ser de la magnitud actual i Catalunya es va veure menys afectada perquè aquell any va ser la seu dels Jocs Olímpics i va atreure milions de turistes que van estimular l'oci de la Ciutat Comtal, molts locals van començar a oferir mitges racions, i el client, per la meitat de preu, podia escollir entre un primer i les postres o un segon i les postres. La possibilitat de menjar bé a meitat de preu va calar i aquesta fórmula econòmica continua instaurada en els nostres dies. Els clients, però, també se les enginyen per poder sortir a menjar fora de casa i no gastar gaires diners; per això, en els casos en què no hi ha la possibilitat de demanar mitges racions, n'hi ha molts que es decanten per compartir un sol menú amb el seu acompanyant.
Les crisis sempre són portadores de noves idees, sobretot en el sector de l'oci. Els restaurants busquen reinventar-se i oferir novetats per atreure clients i fer front al declivi. Per això, amb la crisi del 1992, tot i que no va ser de la magnitud actual i Catalunya es va veure menys afectada gràcies als Jocs Olímpics, els locals van començar a oferir mitges racions, i el client, per la meitat de preu, podia escollir entre un primer i les postres o un segon i les postres. Una fórmula que continua al llarg dels nostres dies i, en els casos en què no ofereixen mitges racions, n'hi ha molts que comparteixen un sol menú amb el seu acompanyant.