Política

L'Estat fiscalitza els pobles declarats territoris lliures

La delegació del govern espanyol reclama als ajuntaments la moció que es va aprovar en els plens

L'Estat no es cansa de la seva croada contra l'independentisme català. Alguns cops ho fa de manera directa i agressiva i altres, més subtilment. Aquesta segona opció és la que ha escollit la delegació del govern espanyol per intentar fiscalitzar aquells municipis que s'han declarat territori català lliure. Una amenaça velada.

El secretari general, Simón Pérez, ha enviat una carta a diversos consistoris que han aprovat en ple aquesta proclama independentista. En el text els recorda que a través dels mitjans de comunicació la delegació s'ha assabentat que el consistori en qüestió ha celebrat una sessió plenària per “tractar l'aprovació d'una moció a fi d'instar a declarar unilateralment la independència de Catalunya”. Davant d'aquesta situació, la institució espanyola reclama que se li enviï el document emparant-se en una llei de l'any 1985 que “estableix el deure de les entitats locals de remetre a l'administració de l'Estat còpia dels actes i acords”.

Un dels consistoris que ha rebut aquesta missiva és el de Sant Pere de Torelló, que va iniciar tota aquesta campanya el mes de setembre. L'alcalde, Jordi Fàbrega (ERC), remarca que el govern espanyol mai “s'interessa” per cap de les mocions que s'aproven i que superen l'àmbit estrictament municipal, i que ara és el primer cop que els demanen còpia d'un acord d'aquestes característiques.

Fàbrega recorda que la moció, en el seu moment, ja es va enviar a l'Estat perquè era un dels actors involucrats en el procés secessionista que volen començar els municipis lliures. “Potser no hi ha comunicació entre les diverses instàncies estatals”, hi afegeix irònicament. A hores d'ara ja hi ha uns 135 consistoris i dos consells comarcals que s'han afegit a aquesta iniciativa.

El mes de març passat, la delegació espanyola ja va provar d'intimidar alguns ajuntaments que no tenien penjada la bandera espanyola i els va amenaçar amb denunciar-los.

Impunitat cap a l'exèrcit

El procés independentista català ha posat nerviosos els sectors espanyols més conservadors i radicals. Un dels primers que va esclatar va ser el tinent coronel Francisco Alamán Castro, que va amenaçar amb una intervenció militar si hi havia una secessió. El grup d'ERC-Rcat-Catalunya Sí al Congrés va preguntar al govern espanyol sobre aquest afer i si la Constitució “protegia” aquestes amenaces. La resposta ha estat breu i vaga i fonts d'ERC gairebé ho consideren un “menyspreu”. Es limita a contestar que Alamán està “retirat” i ja no està “subjec-te al règim de drets i deures” de les Forces Armades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.