Política

Mas reclama als empresaris que no entorpeixin el procés

El president els exigeix que no posin traves a la majoria sobiranista encara que no s'hi mostrin públicament a favor

Fa una crida a l'electorat d'Esquerra perquè concentri el vot en CiU

Que no s'estengui el pànic entre l'empresariat català. El president de la Generalitat, Artur Mas, va demanar ahir als empresaris que no posin traves al procés sobiranista ni s'espantin. “No cal significar-se gaire, simplement no anar-hi en contra”, va indicar davant d'un centenar d'autoritats i empresaris en un dinar organitzat per Barcelona Tribuna. També va fer una crida a concentrar el vot independentista en CiU i va reservar a ERC un paper d'“acompanyament”.

Mas es va dirigir a l'empresariat que encara no ha pres partit públicament sobre la necessitat que Catalunya tingui o no un estat propi dins d'Europa. El seu reclam és que entenguin el pronunciament del 25-N, que s'espera àmpliament majoritari, a favor de les candidatures que ja han pres posició a favor d'una consulta d'autodeterminació. CiU defensa que la ciutadania s'ha de pronunciar en els moments crucials, atès que els parlaments no poden interpretar determinats mandats.

En aquest camí cap al referèndum sobre l'estat propi, l'ideal, per Mas, és que els representants del món econòmic facin “pinya” i demostrin el seu “caràcter col·lectiu”. Una de les claus, al seu criteri, és que no “s'espantin excessivament” i sobretot que no ho demostrin de portes enfora, perquè això podria debilitar el procés que s'endegui després de les eleccions del 25-N.

Per aconseguir la majoria absoluta que busca a les urnes, la federació nacionalista també persegueix l'electorat del PSC. Mas va fer una altra crida a concentrar el vot sobiranista en la federació per evitar la “fragmentació”. Es va dirigir als ciutadans que no es decantarien per CiU “en circumstàncies normals” i els va avisar que ERC no tindrà un paper de “lideratge” en el procés, sinó d'“acompanyament al Parlament”. Segons Mas, és important que des de fora es percebi que hi ha una força política que porta “el pes principal” del procés sobiranista i que té l'aval de les urnes.

Jordi Pujol: “El federalisme no serveix per a res”

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va defensar ahir que el federalisme no pot ser la fórmula d'encaix de Catalunya a Espanya. “No serveix absolutament per a res, perquè va en la línia del cafè per a tothom”, va defensar. Pujol sosté que tan sols el pacte fiscal o la independència poden garantir el progrés del país. L'expresident de la Generalitat, en la mateixa línia d'Artur Mas, també va reclamar que el 25-N hi hagi una majoria clara a favor del dret a decidir per “canviar radicalment la situació”. Pujol sosté que la fragmentació del vot sobiranista no és bona per al procés perquè és necessari que una força política sigui “capaç d'empènyer de manera decisiva amb el màxim d'unitat”. És per això que va fer una crida a “concentrar l'impuls” perquè no s'esberli.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.