cultura

art

Claudio Zulian convida a pensar la ‘ciutat somiada'

L'artista i cineasta presenta ‘Entusiasme', un relat audiovisual confeccionat a través del testimoni de diferents veïns de Salt

La instal·lació es va inaugurar ahir al Bòlit-Sant Nicolau

Les obres de Claudio Zulian són una invitació a preguntar-se allò que es percep cada dia en tot el que ens envolta. A grans trets, els seus curts, llargmetratges i videoinstal·lacions esdevenen interessants mosaics sociològics que plasmen diversos microcosmos amb una idiosincràsia particular, a redós d'un entorn concret però amb una clara vocació universal.

Mereixedor del premi Ciutat de Barcelona i el premi nacional de Cinema de Catalunya per la seva pel·lícula documental A través del Carmel, aquest italià nascut a Pàdua i resident a Barcelona des de fa anys torna a incidir en aquest propòsit artístic amb el seu nou treball audiovisual, Entusiame, un estimulant relat confeccionat a través de la participació de diferents veïns de Salt que conversen entorn dels anhels de la ciutat del futur. La peça, inaugurada ahir al Bòlit-Sant Nicolau, és una nova producció del Centre d'Art Contemporani de Girona que s'insereix en un procés d'investigació desenvolupat des de fa més d'una dècada per Zulian i que es podrà veure fins al 9 de desembre.

Com a la majoria de les seves obres, la noció de futur vertebra el discurs. I, com cap altra, Entusiame barreja els llenguatges fins al punt que, com va apuntar la directora del Bòlit Rosa Pera, “no es pot dir que és un documental, tampoc és una ficció, no és teatre ni televisió; però ho és tot alhora”. I és que Zulian, en aquesta ocasió, barreja com mai el llenguatge audiovisual, artístic i cinematogràfic amb codis propis de les arts escèniques i juga amb els límits del documental i la ficció. Tot plegat, fugint d'estereotips i oferint un diàleg tant subtil com suggeridor sobre la “ciutat somiada”.

Quatre obres juntes

A més de la presentació d'Entusiasme, l'espai Bòlit-Sant Nicolau ofereix tres obres més concebudes prèviament per l'artista, i que estan prou lligades conceptualment. Es tracta de 2031/2011 (2011), una videoinstal·lació realitzada al poble d'Ayerbe (Osca) en què, a partir de converses amb alguns dels seus habitants, s'explora la vida i el destí que s'imaginen; Arrecifes (2008), que recull les constel·lacions d'imatges dels habitants de tres barris de Lanzarote, i L'Avenir (2004), un retrat col·lectiu d'un poble francès de passat miner.

Pel que fa a activitats integrades, destaca el diàleg obert a quatre bandes entre Claudio Zulian, Salvador Sunyer, Rosa Pera i Ramon Parramon (13 de novembre) al voltant de la hibridació artística; i una performance realitzada per Acteon i l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona centrada en un viatge al futur. Paral·lelament, a l'ACVic, Centre d'Arts Contemporànies de Vic, s'exposarà a partir del 9 de novembre una altra instal·lació de Zulian, titulada A lo mejor. També, allà mateix, s'oferirà un taller adreçat als habitants de Vic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.