Política

Rajoy: “Ningú m'ha demanat una consulta”

El president del govern espanyol assegura que no té capacitat per autoritzar un referèndum, ja que aquesta decisió correspon al Congrés

Acusa Mas d'haver-li llançat un ultimàtum: “O concert econòmic o atén-te a les conseqüències”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimarts al Senat que ningú li ha demanat un referèndum i ha recordat que no té capacitat per autoritzar-lo. Rajoy també ha precisat que el que sí que li va demandar el president de la Generalitat, Artur Mas, va ser el concert econòmic.

Rajoy ha respost així en el Ple del Senat a una pregunta de la senadora de CiU Montserrat Candini sobre com valora l'executiu espanyol l'acord assolit entre els governs del Regne Unit i Escòcia per celebrar un referèndum sobre la independència d'Escòcia el 2014.

Sobre el referèndum per a la independència d'Escòcia, Rajoy ha assenyalat que no és la seva funció valorar les decisions que adopten els estats sobirans, ja que aquestes són de “la seva única i exclusiva responsabilitat”. “No entraré a valorar el que ha passat a Escòcia com no valoraré que el Regne Unit no estigui al euro “, ha afegit.

No obstant, ha puntualitzat que aquest referèndum se celebrarà d'acord amb la legalitat vigent al Regne Unit que és” com es fan les coses per part de les persones sensates, per part dels països sensats i en democràcia”. “A mi ningú m'ha demanat un referèndum, ni jo he dit ni una sola paraula sobre aquest assumpte” ha dit el cap de l'executiu espanyol, que també ha subratllat que la competència correspon a les Corts Generals. El president del govern espanyol ha insistit que ell no té capacitat per convocar un referèndum i ha assenyalat que no hi ha “cap llei, ni per descomptat la Constitució” que li atribueixin aquesta capacitat”.

Rajoy ha relatat que el procediment a seguir és “reformar la Constitució, dissoldre les Corts, convocar eleccions, que les Corts que surtin d'aquesta convocatòria ratifiquin la reforma i finalment es faci el referèndum. Això és el que cal fer però no és competència del president d'Espanya”. El president ha volgut deixar clar que la seva obligació és complir la llei i, per això, ha instat a la senadora de CiU que no li demani el seu incompliment.

Finalment, Rajoy ha reconegut que Catalunya ha fet “molt amb Espanya i per Espanya” i s'ha mostrat convençut que la Constitució actual “ha funcionat bé”. El president del govern espanyol també ha criticat la convocatòria anticipada d'eleccions a Catalunya perquè transmet “certa fugida de la responsabilitat pròpia d'un governant”. Rajoy ha llançat un missatge a Mas: “Multiplicar els problemes, sense solucionar-ne cap no porta res de nou”.

El president del govern espanyol ha apuntat que tal com ja va dir al president de la Generalitat és aconsellable “parlar, dialogar i escoltar” i “el que no es pot fer és anar on hi ha el president d'Espanya i dir que aquest és el meu model de finançament i si no el vols que m'atengui a les conseqüències”. “M'atinc a les conseqüències –ha dit Rajoy– però la democràcia no és això”.

Per la seva banda, la senadora Candini ha subratllat que un govern democràtic “no pot oposar-se” a un referèndum i li ha recordat que la llei ha d'estar al servei de la democràcia “i no ser la seva gàbia”.

Candini li ha preguntat a Rajoy si té por del diàleg i la democràcia, i ha lamentat, segons la seva opinió, que així ho creu la premsa internacional. La senadora ha indicat que la Generalitat és anterior a la Constitució i que Mas és el seu 129 president de manera que els catalans porten “molts anys com a nació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.