cultura

Pors d'adolescent

Marçal Forés estrena als cinemes la seva ‘opera prima', ‘Animals', un singular retrat de l'adolescència rodat en català i anglès, que porta el segell de l'ESCAC

“La pel·lícula parla de les
pors que no afrontem”, explica
Marçal Forés

Un adolescent caminant pel bosc amb un ós de peluix que el segueix i conversa amb ell: el noi parla català i l'ós, en anglès. Aquesta estranya situació és una de les primeres escenes d'Animals, opera prima de Marçal Fornés que s'estrena avui als cinemes. Aquests mateixos personatges van ser l'embrió de la pel·lícula: Fornés estudiava cinema en una escola de Londres i va fer un curtmetratge sobre un adolescent i un ós de peluix animat. Uns anys després, la història arriba als cinemes convertida en un llargmetratge que ha passat pels festivals de Sant Sebastià i Sitges.

Exalumne i actualment professor de l'ESCAC, planter inesgotable de nous talents, Marçal Fornés salta a la pantalla gran amb un projecte original, molt diferent de les pel·lícules de i per a adolescents a què ens té acostumat el nostre cinema. “Per mi, els actes de veritable valentia són aquells que ens desmarquen de la norma, del que s'espera de nosaltres”, diu el cineasta. I val a dir que Animals es desmarca, i molt, de la norma.

Primer per l'argument, amb en Pol (l'actor Oriol Pla) i la seva mascota com a protagonistes més rellevants d'una pel·lícula coral. Marçal Forés explica a El Punt Avui que aquest personatge “que parla amb l'ós de peluix en secret, amagat del germà” li permet confrontar “el món interior versus l'exterior”, i simbolitza les contradiccions del trànsit de l'adolescència a la vida adulta: “En Pol decideix desfer-se de l'ós, que és el seu millor amic, i això li representa un viatge que no és gens fàcil. La pel·lícula parla de les pors que no afrontem.” El sacrifici que suposa convertir-se en adult i altres temes com ara la identitat sexual es plantegen en un film adreçat “a un públic adolescent, sobretot, tot i que és una mirada més madura que les que se solen proposar als nois de 15 anys”.

Un segon aspecte del film que surt de la norma i sorprèn és l'ambientació: un poble fictici al costat d'un pantà, envoltat de boscos i muntanyes, on hi ha un institut immens (es va rodar a la Universitat Autònoma de Barcelona) en què es fan les classes en anglès, on els cotxes actuals es barregen amb models de fa 20 o 30 anys (un R5, un Golf...), i on gairebé no hi ha adults (no hi surt cap pare).

Espai ideal

“Els adults sovint representen conflictes, però m'interessava observar altres facetes del món adolescent”, diu Forés, que també buscava, per ambientar la història, “un espai ideal, que no s'identifiqués amb Barcelona, Reus o un poble concret; adequat per a la història, que té un punt fantàstic i de faula”.

L'estranya combinació d'ingredients de la pel·lícula té molt a veure amb els gustos de Marçal Forés. Els cotxes antics hi apareixen perquè li agrada l'estètica vintage: “Em sembla una manera de donar valor a les coses velles.” De la banda sonora, en destaca un dels seus grups preferits, The Bananas: “Amb una energia i un esperit que mai més he vist en un grup d'aquí.” També explica la barreja de català i anglès: “Jo parlo tres llengües habitualment, i he volgut trencar aquesta barrera, i també que la pel·lícula es pugui veure aquí i a Londres sense problemes...”

El fet que alguns personatges parlin anglès ha permès que hi faci un petit paper Martin Freeman, poc conegut quan Marçal Forès hi va contactar, però que ha protagonitzat la sèrie Sherlock (fa de Watson) i serà Bilbo a El hòbbit, de Peter Jackson. “Va ser un gest increïble que no es fes enrere quan va entrar a El hòbbit”, diu, agraït. La pel·lícula està protagonitzada per l'esmentat Oriol Pla, i disposa en el repartiment d'un grapat d'actors joves: Augustus Prew, Dimitri Leonidas, Roser Tapias i Javier Beltran.

Cinquè projecte d'Escándalo Films

L'any 2006, l'ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) va crear la productora Escándalo Films amb la intenció de produir dins de l'àmbit de l'opera prima i facilitar l'entrada a la indústria dels joves talents que estudiaven al centre. Els resultats dels llargmetratges que ha produït són espectaculars: Lo mejor de mí (Roser Aguilar, 2007) va guanyar dos premis al Festival de Locarno; Tres dies amb la família (Mar Coll, 2008), va rebre tres guardons a Màlaga, tres premis Gaudí i un Goya; Blog (Elena Trapé, 2009) va obtenir una menció a Sant Sebastià; Eva (Kike Maíllo, 2011) va aconseguir cinc premis Gaudí, tres Goya i deu premis més en diversos festivals. Animals, la cinquena opera prima d'Escándalo Films, amb el productor Sergi Casamitjana al capdavant, arriba avui als cinemes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Animals

«Animals»

Gènere: Drama
Direcció: Marçal Forés.
Intèrprets: Martin Freeman, Oriol Prat, Augustus Prew, Dimitri Leonidas.
Valoració crítica: [eb] [eb] [eb] [eb]

Publicat a