Política

Barcelona s'afegeix al clam de suport a la consulta sobiranista

El ple municipal aprova una proposició en favor del dret a decidir

El debat del text eleva la tensió entre UxB i PP

En consonància amb el pronunciament que ja han expressat altres institucions del país, encapçalades pel Parlament, el ple de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir una proposició que insta a la celebració d'una consulta sobiranista durant la propera legislatura. El text, que fa un al·legat encès sobre la necessitat “que el poble català pugui determinar lliurement el seu futur col·lectiu”, va rebre el suport de CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona (UxB) –el grup proposant–, mentre que el PSC es va abstenir i el PP s'hi va pronunciar en contra.

La discussió, de caràcter essencialment ideològic, va tenir el punt àlgid amb l'enfrontament entre el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, i el regidor republicà Jordi Portabella, que durant el ple d'ahir es van buscar les pessigolles insistentment. Fernández Díaz va acusar UxB d'aprofitar el debat “per buscar el protagonisme que no va obtenir a les urnes”, mentre que la rèplica de Portabella va ser expeditiva: “Vostès (adreçant-se al PP) ens tracten com una colònia”.

LA FRASE

A la capital del país també hi ha una majoria sobiranista que reclama tirar endavant la consulta
Jordi Portabella
president del grup municipal d'unitat per barcelona (uxb)

Referèndums per “independitzar-se” de la ciutat

Plenament conscient que la consulta seria un dels eixos del ple d'ahir, Alberto Fernández Díaz (PP) va aprofitar la sessió de control a l'alcalde per llençar una pregunta trampa a Xavier Trias carregada d'intencionalitat. “Considera vostè que districtes o barris com Sarrià o les Corts podrien promoure consultes ciutadanes per separar-se de la ciutat de Barcelona?”, va interpel·lar el dirigent del PP, que va donar peu així a un debat que va arribar a tenir tocs surrealistes. Trias, davant un cert esbalaïment general, va replicar que no posaria pals a les rodes a la celebració d'aquests referèndums. “Jo no els promouré, però si es dóna el cas seré respectuós” va etzibar el batlle, que també va fer una estirada d'orelles al cap de files del PP per haver atiat la discussió.“Té sort que estic de bon humor, perquè sinó li diria quatre de fresques”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.