Política

Rajoy: “Mas abdica de la seva responsabilitat”

crític En la primera visita a Catalunya des de la Diada, el president espanyol assenyala el de la Generalitat i l'acusa de fer “una fugida cap a enlloc” cordial Mostra la cara amable, ofereix diàleg i rescata “l'Espanya plural” de Zapatero

El president estatal avisa
que ell sí que “complirà la llei”


Era la primera visita de Mariano Rajoy després de la gran manifestació independentista de la Diada Nacional i també d'ençà que Artur Mas va avançar les eleccions al 25 de novembre. I el president espanyol va entrar al Palau de Congressos de Catalunya amb dos grans objectius: donar per impossible “la fugida cap a enlloc” del president de la Generalitat i deixar clar com d'important és Catalunya per al PP i per a la resta de l'Estat. Això últim, fins a l'extrem de recuperar la desterrada “Espanya plural” de José Luis Rodríguez Zapatero.

Tot plegat, per rebutjar taxativament el nou rumb emprès cap a l'estat propi, que Rajoy deplora, sobretot, perquè considera que planteja “un dilema impossible” per als 7,5 milions de catalans. El president espanyol en va fer Mas responsable únic i, emmarcat en l'estratègia popular de presentar-lo com un radical, no li va estalviar crítiques. Ni a ell ni a la seva gestió. “No és temps de frivolitat, lleugeresa i irresponsabilitat”, alertava. Però el màxim retret que li fa el president estatal és que enmig de la crisi i mogut per “visions quixotesques”, el de la Generalitat hagi decidit “escapçar la baralla” i “fer cas omís de la llei”. “El que no pot fer un governant és donar la culpa dels seus problemes a un altre, inventar-se problemes que no ho són o abdicar de la seva responsabilitat”, sentenciava Rajoy. I es remuntava al 20 de setembre per insistir que, en la reunió a La Moncloa, Mas li volia imposar el pacte fiscal.

Rajoy va fer una crida al “seny” –en català– i, com han anat dient els seus ministres, remarcava que no tolerarà la consulta. De fet, res que vessi dels marges de la Constitució. “No infringiré la llei; la compliré, perquè és la meva obligació com a president del govern i com a demòcrata”, era l'avís del cap de l'executiu estatal.

L'estima cap a Catalunya

Però el d'ahir no era ni de bon tros un discurs en negatiu. El president espanyol també s'erigia en representant de la cara més amable del govern espanyol i allargava la mà a Catalunya, subratllant la seva predisposició a “escoltar, parlar i negociar”.

La de la necessària col·laboració és una de les cartes que juga el PP en una precampanya en què pretén fer palès que respecta i estima Catalunya. L'elecció de Barcelona per a la celebració de la 19a Unió Intermunicipal, que ha reunit els pesos pesants del partit, és significativa i, per si el missatge no era prou nítid, ahir, una desena d'alcaldes populars, entre els quals Ana Botella, protagonitzaven un vídeo el fil conductor del qual era un expressiu “M'agrada Catalunya”. Rajoy, va dir, n'està “orgullós” i veu en la història, les tradicions i la cultura “un patrimoni de valor incalculable per a tot Espanya”. Revelant-se partidari del “bilingüisme” –“ser bilingüe és ser doblement afortunat”–, el president espanyol, amb aires del seu predecessor a La Moncloa, també alçava la bandera de “l'Espanya plural” i veia impossible trencar els “vincles” entre Catalunya i l'Estat. “Aquí no hi haurà fractures, divisions ni baralles. Catalunya és Espanya i Espanya també és dels catalans. Separats, hi perdem tots”, sostenia, contradient José María Aznar, just davant d'un cartell de “Junts sumem”. La d'ahir era la primera visita de Rajoy. Fins al 25-N, se n'esperen més.

No infringiré la llei. La compliré, perquè és la meva obligació com a demòcrata
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Aquesta legislatura és un fracàs majúscul de CiU
Alícia Sánchez-Camacho
candidata del pp al 25-n
En aquestes eleccions, ens hi juguem la unitat d'Espanya, la unió dels pobles d'Espanya i la dels catalans
Això no és un joc, va de debò. [...] Nosaltres i les nostres famílies podríem ser considerats estrangers
Aquí no hi haurà fractures, ni divisions ni baralles. Catalunya és Espanya i Espanya és també dels catalans
Un governant no pot donar la culpa dels seus problemes a un altre, inventar-se enemics o abdicar de la seva responsabilitat

Sánchez-Camacho avisa que el repte de CiU és “seriós”

La cloenda de la unió intermunicipal del PP es va convertir en un minihomenatge a la candidata al 25-N. Alícia Sánchez-Camacho aspira a sacsejar l'actual rànquing de partits per arribar fins a la segona posició, darrere de CiU. Ho fa amb un discurs netament antiindependentista que subratlla els riscos del procés sobiranista –presència a la UE, pensions...–. Un repte, el del president de la Generalitat, que ahir va alertar als seus que “és seriós” i que pot portar a la fractura social. “Nosaltres i les nostres famílies podríem ser considerats estrangers”, alertava, recorrent als missatges contraris a la independència més emocionals. Amb un 34,6% dels votants indecisos, segons el CEO, la candidata popular va fer una crida als votants de CDC, UDC i el PSC descontents amb les seves formacions perquè optin per la “sensatesa” dels populars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.